zoe kida
PULS GRADA · moda

Mnoge pevačice svoj stajling prepuštaju profesionalcima, prate i nameću trendove (ili bar pokušavaju). Međutim, neke su previše originalne za to. A ako želite da zaista izgledate kao pop zvezda – sigurno ćete pre njih pitati za savet. Mi smo to uradili. Svoja modna pravila otkrile su nam tri dame potpuno različitog, ali specifičnog stila – Zoe Kida iz Zemlje gruva, Sana Garić iz Xanax-a i Romana Slačala iz benda Artan Lili

Tekst: Ana Kalaba

Zoe Kida (Zemlja gruva): Improvizacija i igra

Osim sjajnim glasovima, Zoe Kida i Konstrakta iz benda Zemlja gruva kupe pažnju i otkačenim stajlinzima. Tu je uvek upadljiva i upečatljiva kombinacija različitih desena i neobičnih krojeva, i sigurno je da ste se i vi u nekom momentu zapitali: Ko oblači ove devojke?

– Imate tri puta da pogodite… I Konstrakta i ja volimo modu, i zabavlja nas da osmišljavamo stajlinge. Kad je reč o nekim važnijim događajima, zovemo profesionalce u pomoć, ali umemo da sednemo i same za mašinu i kopamo po second-hand shopovima. Naša omiljena riznica kvalitetnih vintage komada je „Jane Doe‟ u Kapetan Mišinoj. Nekad me „uhapse‟ neki novi trendovi, ali nikad se ne povodim njima isključivo, jer mi je najvažnije da ta odeća pokazuje određeni stav i predstavlja mene. Imaš ljude koji uđu u butik i kupe sve što vide na lutki iz izloga, ali na kilometar je jasno da to što nose nema veze s njima – kaže Zoe, čija je „magična formula‟ za scenski stajling: Igra, hrabrost, improvizacija i zabava.

– Mislim da nemam kombinaciju koju sam obukla nekoliko puta. Volim ogrtače kojih imam nekoliko u ormaru i oni su mi omiljeni izbor za scenu u poslednje vreme. Što se tiče desena, super mi je havajski, klasične pruge i prugice i „galaktički‟. Garderoba i jeste i nije bitna za naš posao. Ali bitan je stav koji iza nje stoji. Nekad je minimal interesantniji od barokiziranja i prestilizacije. Trendovi se stalno menjaju i totalno je neinventivno isključivo se kretati za njima. Grejs Džons je savršen primer modne ikone koja prevazilazi vreme i čija harizma dominira nad komadima koje nosi.

A šta je sa šminkom? Zoe nam je otkrila svoj trik.

– Podloga za puder, Vichy foundation, senka za oči boje slonove kosti, ajlajner i karmin boje korala.

Sana Garić (Xanax, Beograd, Svemirci): Minimalizam plavog tona

– Imati stila znači imati ličnost, biti originalan – ne samo lepo izgledati. Iluzija je da je stil samo pitanje izgleda. Stil je i stav, način ponašanja, način na koji neko nosi komad odeće. Spomenula bih Dejvida Bouvija kao jedan od primera – ističe Sana Garić, koju na sceni, ali i van nje uvek viđamo u jednostavnim ali efektnim kombinacijama.

Njen zaštitni znak je prirodno crna kosa i bledo lice, a tu su obično i jaka crna senka i crveni karmin. Glavni savet za šminku joj je: Eksperimentišite! Što se tiče odeće, uglavnom je osnova crna, ali bude tu i šljokica, svetlucavih detalja, „svemirskih‟ krojeva…

– Inspiracija je želja za originalnošću. Muzika je za mene najmoćniji medij i način da preneseš svoju emociju i misao. Kad neko odsvira pravi ton „plavo‟, ti ga ne samo osećaš – nego i vidiš. Muzika spaja sve umetnosti u jednu na specifičan način. Multimedijalni koncerti su nešto čemu težimo – Bjork je jedan od meni dragih primera za taj spoj vizuelnog i zvuka – naglašava Sana. – Sve zavisi od raspoloženja. Ako se osećam dobro, uopšte nije važno da li sam na sceni ili ne, ili šta sam obukla tog dana. Moj imidž nije slika o meni – to sam ja.

Ipak, to ne znači da ne prati i šta se dešava na modnoj sceni i od nje uzima ono što se uklapa u njen fazon.

– Ima dosta naših kreatora s kojima se družimo i čiji rad mi se dopada. Kolabs je jedna od radnji gde možete pronaći zanimljive kreacije naših mladih dizajnera. Spomenula bih Sonju Marunić, Tanju Tatalović, a što se nakita tiče, isključivo brend Hota Hota – srebro i minimalizam.

Romana Slačala (Artan Lili): Rokerski ženstveno

S popularnošću benda Artan Lili, pevačica Romana Slačala je na scenu vratila rokerski, ali ženstveni imidž. Njen izbor su kombinacije lepršavih haljina i rokerke, opuštenih „razvučenih‟ tunika i cipela na štiklu i slično.

– Uglavnom je sve svedeno, crno. Ovih dana se najbolje osećam u laganoj haljini, udobnim cipelama, kratkoj kožnoj jakni – kaže Romana, a kao obavezne modne detalje predlaže kožni pojas i kožnu narukvicu.

Kod nje se, kaže, malo razlikuje ono što nosi na sceni od stajlinga koji „fura‟ kad inače izlazi.

– Na koncertima je samo jača šminka. Scenska odeća u mom slučaju mora biti jednostavna, provokativna na neki način, ali pre svega udobna. U spotovima imamo stilistu, ali je ipak neka osnovna ideja o stilu koji će biti u spotu naša, tako da se tu ne odudara previše od neke naše osnovne estetike. Jedino što tada možemo da dobijemo garderobu koju nemamo – naglašava pevačica kroz smeh.

Idealne prolećne venčanice Najlepše prolećne venčanice Moderne leptir mašne Pop art leptir-mašne šal od svile Šal od svile – savršen asesoar Kanski glamur Retrospektiva kanskog glamura ·