EmaEmaEma
KULTURA · art

U petak 10. jula, ispred Francuskog instituta, u Knez Mihajilovoj 31, odvija se nesvakidašnji performans u kom učestvuju srpski i francuski street art umetnici.

Oni će oslikavati platna velikog formata, koristeći razne tehnike, muziku će puštati pariski DJ Kermit dee, biće tu i mnogi ovdašnji ilustratori koji će prezentovati i stvarati uličnu umetnost. Sve traje od 14 – 19 h,  a zatim sledi i otvaranje kolektivne street art izložbe  u galeriji Francuskog instituta.  Izložba Graff a Gogo (u francuskom slengu naziv znači  – graff a lot – crtaj mnogo) biće otvorena do 29. avgusta.

Performans i izložba su i finale projekta Street Art Residenture – rezidencijalnog boravka šest francuskih i srpskih umetnika u Pančevu. Projekat je, objašnjava grafički umetnik Vladimir Palibrk,  nastao na inicijativu pančevačkog  Udruženja za razvoj kulture Elektrika, prošle godine. Ideja je bila da se svake godine organizuje rezidencijalni boravak inostranih i ovdašnjih street art umetnika koji bi zajedno oslikavali mural u Pančevu. Nakon prošlogodišnjeg gostovanja jedne umetničke grupe iz Berlina, ove godine su u Pančevu boravila dva francuska autora iz  umetničkog kolektiva JeanSpezial, i četiri srpska umetnika.

“Francuski umetnici su oslikali  platna velikog formata  kombinujući tehnike kolaža i slikanja akrilnim bojama,  a svi učesnici projekta su zajedničkim snagama  oslikali jedan zid u Pančevu. Sproveli smo projekat usred julske vrućine, kao što smo i zamišljali zimus dok smo se pripremali – vreme je idealno za street art akcije. Zahvaljujući podršci Francuskog instituta imaćemo priliku da i neke od rezultata ove rezidenture vidimo izložene za javnost,” kaže Vladimir Palibrk, član udruženja Elektrika i kustos izložbe Graff a Gogo.

Kolektivna izložba u galeriji Francuskog instituta predstaviće radove nastale raznim tehnikama, i raznolike autorske senzibilitete. Vladimir Palibrk navodi da su svi autori, bez obzira na različitost stilova i medija u kojima su istovremeno aktivni, bar u nekom periodu svog rada crtali na zidovima..

“Članovi-osnivači kolektiva JeanSpezial, http://jeanspezial.tumblr.com/ Gregory Banas i Joris Goulenok sebe smatraju street art umetnicima samo u izvesnoj meri, budući da se osim street arta bave i slikarstvom, kolažom i video radom.To se naročito vidi na Jorisovim slikama, koje dosta referišu na period rane moderne u francuskom slikarstvu. Srpska umetnica EmaEmaEma je inspirisana prirodom, snovima, nesvesnim…,  i bavi  se crtanjem, slikanjem, fotografijom, animacijom…Stevan Lončarević aka Dečko koji obećava inspiraciju za svoje grafičke radove nalazi u bluz i pank muzici, Sretan Bor se bavi ilustracijom, animacijom, ilustracijom, dok je Vanja Vikalo Linnch vizuelni umetnik prepoznatljiv po originalnim ilustracijama”

aasdad-1000x500 Prosuta kafa kao umetnost 13 sjajnih skulptura Detalji bez granica: 13 sjajnih skulptura 11036593_10153342532929797_2280353079098765479_n Izložba „Umetnost kao otpor fašizmu“ u Muzeju istorije Jugoslavije Zagrebite ispod površine Zagrebite ispod površine