photo-1547357812-43be9c4ed591
U VAZDUHU · urban flash

Da li se svakog petka osećate potpuno slomljeno i najradije biste ostali kod kuće i odsustvovali sa posla toga dana? Sigurni smo da nismo jedini koji tako misle. Ovih godina su veoma aktuelne priče o smanjenju radne nedelje, i to ne zbog obzira prema zaposlenima već radi povećanja produktivnosti. Kako je to moguće?

Dva eksperta su na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu iznela svoja razmišljanja o ovoj važnoj temi. Prvi od njih, Adam Grent, je psiholog u školi Vorton u Pensilvaniji. On je izjavio sledeće: „Čini mi se da je napravljeno već dosta eksperimenata koji pokazuju da kada se skrati radna nedelja, zaposleni su koncentrisaniji na svoj posao, uspevaju da završe isti posao za kraće vreme, a zbog produženog vikenda koji dobijaju od svojih poslodavaca, lojalniji su prema kompaniji i manja je šansa da će da je napuste.“

Ekonomista i istoričar Ratger Bregman (autor knjige Utopija za realiste) se slaže sa njim i smatra da ideja četvorodnevne radne nedelje uopšte nije toliko radikalan koncept kako se čini. Naime, ekonomisti, filozofi i sociolozi već decenijama pričaju o tome, a postojali su i neki biznismeni koji su davno nešto slično sproveli u delo. Slavni Henri Ford, na primer, je otkrio da su njegovi radnici značajno produktivniji kada rade 40 sati nedeljno umesto 60, koliko je pre toga bio običaj.

Mnoge naučne studije dokazuju ovu tezu, a poznata je činjenica da je u zemljama u kojima se radi više manja produktivnost nego u onima gde zaposleni imaju više slobodnog vremena. Jedna kompanija na Novom Zelandu je poslednjih nekoliko godina probala eksperiment sa četvorodnevnom radnom nedeljom. Stručnjaci koji su analizirali ovaj slučaj su zabeležili da su zaposleni bili znatno zadovoljniji nego prosečni radnici u zemlji, manje su se nervirali, bili su u stanju da više vremena posvete porodici, i što je najvažnije za samu kompaniju, produktivnost im je porasla za čak 20%.

page-modeli-automobili Modeli kao personifikacije poznatih marki automobila delfi-de-la-rua-140752-unsplash Na ova pitanja verovatno ne znate odgovor turn-on-2914934_1280 Ove surove istine većina ljudi odbija da prizna pjimage (7) Da li će ovo biti ime nove kraljevske bebe? · ·