ui
PULS GRADA · aktuelno

Na festivalu dizajana u Rejkjaviku, student sa Islanda, Ari Jonsson, predstavio je biorazgradivu bocu, koja kad je prazna menja svoj oblik. Naravno, svi su oduševljeni ovom razgradivom plastikom, jer ljudi toliko proizvode i bacaju ovaj materijal da je planeta u ozbiljnoj opasnosti.

Ari Jonsson, je za razliku od skoro svih koji samo konstatuju tešku ekološku situaciju, odlučio da nešto uradi po tom pitanju. Najviše ga je pogodila činjenica da se čak 50 odsto plastičnih boca odbaci nakon jedne upotrebe. To ga je podstaklo da nađe rešenje za smanjenje upotrebe plastične ambalaže. Njemu zaista nije jasno kako mi možemo da koristimo materijale koji se razgrađuju stotinama godina.

Arijeva boca, predstavljena na festivalu dizajna u Rejkjaviku zadržava svoj oblik dok god je u njoj tečnost. Čini se da je rešio problem- izgleda da je otkrio materijal koji može rešiti problem sa plastikom. Crvene alge u prahu su osnova njegove biorazgradive boce. Ova ambalaža se ne obrađuje termički, kada se napravi kalup ostavi se da stoji dok ne očvrsne. I zadržava svoj oblik dokle god je puna. Kada se isprazni, počne da se raspada, ali kažu da tad čak može i da se jede. Hm, svakako smo zainteresovani da vidimo šta će biti od ovog!

LINK2job Treći LINK2job sajam – prilika za nezaposlene Cineplexx Niš Otvaranje bioskopa Cineplexx Niš Filmski SatndUp Mini-ciklus filmova o stand-up komičarima Jezici i nacionalizmi Beogradska konferencija: Jezici i nacionalizmi · ·