Slavimo umetnost organizacija
U VAZDUHU · grad

Ekipa ljudi sa različitih umetničkih fakulteta formirala je udruženje Slavimo umetnost sa idejom da podrži mlade umetnike. Redovno organizuju izložbe u galeriji Štab, žurke umetničkih fakuteta, besplatne projekcije filmova… U prvih godinu dana postojanja organizovali su preko 20 primećenih i posećenih događaja, a za 31. mart najavljuju veliku rođendansku žurku u klubu Kenozoik.

Osnivači udruženja Slavimo umetnost su Mina Aleksić, diplomirani dramaturg pisac i predavač, i Đorđe Bulajić, student Arhitektonskog fakulteta.

*Mnogi mladi umetnici nemaju prilike da pokažu svoj talenat, jer ne poznaju ljude koji bi ih promovisali i pomogli im. Mi smo udruženje koje se bavi organizacionim i promotivnim delom posla“, kaže u razgovoru za City Magazine, Mina Aleksić. I dodaje da tim udruženja čine još i Željana Stojanović, student FPU, zadužena za organizaciju svih izložbi u galeriji Štab, Anđa Brstina, student FDU, koordinator Filmskih večeri u Kenozoiku, i Senka Radović, student arhitekture, dizajner udruženja.

Izložba Senke Radović bila je i prva izložba organizovana u galeriji Štab, inspirativnom prostoru u Crnogorskoj ulici (galerija je deo Brankovog mosta) sa kojim je ostvarena kontinuirana saradnja. Usledile su izložbe Nebojše Adamovića i Stefana Lukića sa FPU, predstavljanje kratkog filma Draž Mine Stamenković, te umetničkog koncepta (modna revija i izložba) dizajnerki Sonje Jocić i Marije Kostić. Poslednja organizovana izložba predstavila je radove više mladih slikara, studenata FPU, a u najavi je izložba ulja na platnu Željane Stojanović.

Zamisao ekipe Slavimo umetnost od samog početka je bila i da se, pored izložbi, organizuju žurke studenata umetničkih fakulteta.

„Žurke organizujemo jednom mesečno u klubovima koji su popularni, estetski interesantni, i imaju dobro ozvučenje. To su Kenozoik, Dot, Šlep, Povetarac, Tube, Mladost Ludost. Naše žurke odlikuje dobra atmosfera i sjajna muzika, i na svakoj je najmanje 300 ljudi.“

Udruženje je uspešno realizovalo i seriju besplatnih filmskih projekcija u klubu Kenozoik u Cetinjskoj ulici. Projekcije će se nastaviti i ovog proleća, a do sada su odabrani filmovi (City of God, Wild Tales, L origins, Lobster… ) privukli mnogo gledalaca.

„Postoje kultni filmovi koje mnogi mladi, a i stariji, nisu pogledali. S druge strane, postoje i filmovi za koje lično smatramo da su remek-dela i da nije na odmet opet ih pogledati. Umesto što bi sedeli kod kuće sa laptopom u krilu, ovde možete doći i za džabe, uz kupljeno piće, uživati u mini bioskopskom platnu.“

Tokom marta na programu će biti filmovi koji su ranijih godina bili prikazani na FEST-u, a u junu zanimljivi studentski filmovi. Mina Aleksić najavljuje i druge prolećne događaje koje će organizovati, žurku u Magacin depou, izložbu u Savamali, gratis studentsku projekciju u Cineplexx-u.

I ističe da se ekipa Slavimo umetnost posebno raduje velikoj žurki kojom će obeležiti prvih godinu dana postojanja. Žurka se održava 31. marta u klubu Kenozoik, očekuju se torta, pokloni, sjajna disko muzika, razna iznenađenja… a dobrodošli su svi.

covergospodinmangup Predstavljena monografija „Gospodin mangup“ coverthespot The Spot: Poznate ličnosti na otvaranju nove multibrend prodavnice _DSC6900 Marsh Open Space: Novi centar kreativnosti u centru Beograda 26741742674_68b2becaa9_o 14. Noć muzeja: Velike i male revolucije · · · ·