gz
PULS GRADA · deca

Pitate se, odakle dolazi vaš britki intelekt? Ne morate uopšte tražiti dalje od majke! Nova istraživanja pokazuju da inteligenciju nasleđujemo od majke. Dakle, mama, hvala ti!

U članku nedavno objavljenom u Pscyhology Spot, psihološkinja Jennifer Delgado Suárez češlja kroz istraživanje o inteligenciji i genetici i identifikuje nekoliko različitih razloga zbog kojih je vaš IQ vezan za gene vaše majke. Prvo, inteligencija kod dece vezana je za X hromozom. Žene imaju dvostruko više X hromozoma od muškaraca (žene su XX a muškarci XY), pa je više verovatno da će dete naslediti X hromozome od majke.

Geni koji se odnose na inteligenciju mogu samo stvarno da „rade“ kada dođu od žene, tako da, čak i ako nasleđujete „inteligentne“ gene od svog oca, oni neće zapravo uticati na vaš IQ razvoj. To je zato što oba pola imaju određene gene koji rade različite stvari u skladu s tim od kojeg roditelja dolaze.

Ovo znači da pojedini geni „rade“ samo ako se naslede od oca. Dakle, oba roditelja su „odgovorna“ za nasleđivanje određenih stvari. Višestruke studije su ojačale ideju da genetska komponenta inteligencije dolazi od majke. Na primer, Suárez navodi dugogodišnju studiju iz Glazgova u kojoj je učestvovalo više od 12.000 ispitanika. Otkrili su da je među nekoliko faktora, uključujući rasu i socio-ekonomski status, zapravo majčin IQ bio najbolji prediktor inteligencije.

Kids Fest 12. Dečiji Filmski festival – KIDS FEST Dečja imena (foto:today.com) Leposava vs. Lorena: Kako odabrati ime za dete?! nu Nasamarene spavalice Beba (foto izvor: Serge Bertasius Photography) Lunch time: Znaci da je beba spremna za prvu kašicu · ·