cover
PULS GRADA · dizajn

Sajam nameštaja u Beogradu možete posetiti još samo danas i sutra. Ako to učinite, obavezno pogledajte izložbeni deo dizajn studija Presek. Evo kako su Ksenija Josifović i Miroslava Đorđević, koje ga čine, odgovorile na nekoliko mojih pitanja.

Zašto naziv Presek i kako je došlo do njegovog osnivanja?

M: Obe smo došle do Preseka.

K&M: Sve je počelo tako što smo se jedne večeri upoznale u kafani, gde smo bile sa zajedničkim prijateljima. U priči se ispostavilo da smo obe završile Dizajnersku gimnaziju, kao i dizajn enterijera na Fakultetu primenjenih umetnosti. Shvativši da smo istomišljenice, odlučile smo se na zajednički pokušaj u stvaranju nekakvog kreativnog pomaka. Prvo smo počele sa konkursima, pa sa pravljenjem proizvoda, a pošto smo želele da budemo konkretan brend, a ne samo Mira i Ksenija, rodio se Presek. Što se samog naziva tiče, imale smo spisak sa potencijalnim imenima. Pošto nismo mogle da odlučimo, jednog dana shvatile smo da je došlo vreme da prosto presečemo. Tako smo došle do rešenja, koje takođe ima veze i sa zlatnim presekom, kao i sa onim koji se koristi u tehničkim crtežima.

Šta je preseklo u odluci da se bavite dizajnom nameštaja?

K: Još u detinjstvu, dok su se devojčice igrale sa Barbikom i Kenom, ja bih napravila kućicu za njih dvoje i nakon toga prestala sa igrom. Dakle, dizajnom sam počela da se bavim već posle osnovne škole. Školski predmeti poput tehiničkog i likovnog oduvek su mi prijali. Moji roditelji su prepoznali potencijal i podržali me, a profesori su mi pomogli da dođem do zaključka da bi trebalo da se bavim oblikovanjem prostora, što me je na kraju odvelo u dizajn enterijera i nameštaja.

M: Kao i u Ksenijinom slučaju, i moj put ka dizajnu krenuo je od ranog detinjstva. Papir i olovka uvek su bili uz mene; kao i razne skalamerije koje sam imala potrebu da rasklapam i sklapam, proučim šta se unutra nalazi i šta ja od toga mogu da napravim, a da dobije neku novu priču i formu. Osim studija u Beogradu, provela sam i neko vreme u Italiji, gde sam na Politecnico di Torino imala priliku da se susretnem sa eko dizajnom, negovim specifičnim tipovima proizvodnje i reciklaže.

Šta je ono što vas inspiriše?

M: Šta nas ne inspiriše?!

K&M: Vrlo često spontano i nekakvom igrom, bez jasno definisane inspiracije, dolazimo do rešenja. Uglavnom sve što uradimo proistekne iz geometrije. Koristeći se raznim formama, pravimo male makete; one su u početku prilično apstraktne, ali i vrlo inspirativne u asocijativnom smislu. A kada se zaljubimo u formu, dobijemo želju da joj damo funkciju. Posebno nas inspirišu druge sfere umetnosti, pre svega grafika i skulptura.

Šta sve pravite?

K&M: Počele smo sa dizajnom lampi, od kojih se izdvaja kotlić lampa, za koju smo prošle godine dobile YBD nagradu. Tu su još i ogledala, stone i podne lampe, kao i stočići. Planiramo da proširimo asortiman.

Kako vam se čini ovde na Sajmu nameštaja, i gde vas zainteresovani mogu naći?

K&M: Mogu nas naći u hali 3A. To je ujedno i novina ovogodišnjeg sajma, jer tu mladi dizajneri mogu da izlože i promovišu svoj rad. Gostuju i nove firme iz regiona, koje se do sada nisu pojavljivale, a koje prave izuzetno kvalitetan nameštaj. Generalno se uočava veliki pomak na sajmu, u odnosu na prethodne godine.

Šta je sledeće u planu za Presek i gde se van sajma mogu naći vaše stvari?

K&M: Naše stvari mogu se naći u Shamlizi i u Art&Craftsu. Takođe, svi zainteresovani mogu kontaktirati direktno nas. U budućnosti želimo više da saruđujemo sa domaćim zanatlijama, malo da zagrebemo tu tradicionalnu stranu zanata. Na taj način bismo ih promovisale i uključile u naš dizajn.

Šta vide dizajneri Šta vide dizajneri, a šta obični ljudi I kolica i skejt Da se zabave i deca i roditelji Design Week DESIGN WEEK u Novom Sadu Baloni u modi Kako su hipsteri iz Bruklina učinili da baloni ponovo budu popularni · ·