kitchen-1756631_960_720_cover
U VAZDUHU · urban flash

Uvek gledamo rok trajanja na tetrapacima mleka ili kozmetičkim proizvodima, međutim postoje i oni artikli koje koristimo svakodnevno u našem domaćinstvu, a kojima je davno istekao rok trajanja. Pogledajte o kojim stvarima se tačno radi.

1. U spavaćoj sobi:

Jastuci – Ne bi trebalo da koristite isti jastuk duže od 2-3 godine. U suprotnom će postati dom za kućne grinje, parazite koji uzrokuju alergije. Jastuk će takođe vremenom izgubiti svoj oblik, pa spavanje na njemu može dovesti do bolova u vratu.

Papuče – Budući da mogu da dovedu do širenja gljivičnih oboljenja, papuče bi trebalo što češće prati. Nošenje jednog para duže od 6 meseci nije preporučljivo.

2. U kupatilu:

Peškiri – Mokri peškiri su savršeno stanište za bakterije. Često pranje nije dovoljno da bi se rešio ovaj problem. Preporučuje se zamena starih peškira novim svake 2 godine.

Četkica za zube – Naravno, četkice treba menjati kada vlakna omekšaju i učine ih neefiksnim u pranju zuba. To se najčešće dešava u periodu od 6 meseci. Gledajte da kupite i novu četkicu posle prehlada, inače rizikujete da se ponovo razbolite.

3. Na toaletnom stočiću ili polici u kupatilu:

Češljevi i četke za kosu – Ove artikle treba prati bar jednom nedeljno. Najpametnije je kupiti nove svake godine.

Parfemi – Posle nekog vremena gubi se postojanost mirisa pa je besmisleno i dalje koristiti parfeme. To se najčešće dešava u periodu od 1 do 3 godine u zavisnosti od njihovog kvaliteta.

4. U ormanu sa garderobom:

Brushalteri – Brushaltere ne bi valjalo nositi duže od godinu i po dana. U slučaju da ranije izgube svoj oblik, elastičnost ili postanu neudobni, slobodno ih se rešite i nabavite nove.

Patike – Nakon što ste prešli 400 km, jastučići na đonovima vaših patika će se istanjiti i prestati da vrše svoju svrhu, što će dovesti do većeg zamora u nogama. To se najčešće dešava u periodu od 1 godine.

5. U kuhinji:

Začini - Posle jedne godine većina začina gubi svoj miris i ukas, pa ih je potrebno zameniti.

Brašno – Na brašnu obično piše rok trajanja, iako mi ne obraćamo pažnju na njega. On najčešće iznosi 6 ili 12 meseci u zavisnosti od kvaliteta proizvoda.

pexels-photo-246367_cover O čemu lažemo na prvom sastanku martin-bruckner-spaghetti-toes-7_cover Jedan tata je ilustrovao luckaste izjave svoje ćerkice 2876755-011-650-a542d8629a-1484149902_cover Top 10: Pogrešne stvari koje smo naučili iz filmova Foto trudni očevi (foto izvor: www.verywell.com) Šta to znači kad tate zatrudne? · · · · · ·