cover
PULS GRADA · moda

Ako je iko hrabar i svoj, kao umetnik i modna ikona, onda je to pre svih Grace Jones. Svojim oblačenjem, izgledom i stilom uticala je na mnoge druge zvezde, poput Lady Gage, Rihanne, Miley Cirus, Lorde, Róisín Murphy i Grimes. Originalna, drska, hrabra i odlučna, primer je neustrašivo kreativne osobe, koja sa sobom uvek donosi muzičke i modne inovacije.

Grace Jones je jamajčanska pevačica, tekstopisac, muzički producent, glumica i super model. Karijeru modela započela je u New Yorku, da bi nakon toga izvesno vreme provela u Parizu, radeći za Yves St. Laurent i Kenzo. Dok je živela u Parizu cimerke su joj bile Jerry Hall i Jessica Lange. U tom periodu Grace i Jerry družile su se sa Giorgiom Armaniem i Karlom Lagerfeldom. Često je pozirala za Issey Miyakea, Azzedine Alaia i Jean Paula Gaultiera. Radila je sa poznatim fotografima poput Helmuta Newtona, Guya Bourdina, a pozirla je i pred fotoapartom Andya Warhola. Čuvena fotografija „Nigger Arabesque“ pojavila se u spotu za njen hit singl „La Vie en rose“ i postala jedna od najpoznatijih fotografija u istoriji pop kulture, koju je čak Nickie Minaj parodirala u jednom svom spotu.

U početku, njena muzika je bila okarakterisana kao disko, da bi kasnije prešla na new wave, a možda najbolja definicija njene muzike jeste da je hibrid roka, fanka, post panka, popa i regea. Ovom svojom mešavinom muzičkih žanrova uticala je na mnoge, od Massive Attacka do Gorilaz.

VH1 joj je dodelio tek osamdeset drugo mesto na svojoj “100 najuticajnijih žena rock’n’rolla” listi. Dok ju je Guardian stavio na svoju listu “Pedest najbolje obučenih posle pedesete godine”. Pojavila se na svim naslovnim stranicama eminentnih časopisa, pout Paper, Elle i Vogue. Tokom kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina pojavila se u niskobudžetnim filmovima, a poznata je po svojoj ulozi Zule u filmu “Konan Varvarin”, gde je glumila pored Arnolda Schwarzeneggera. Kao May Day pojavila se u filmu o James Bondu “A View to a Kill”.

Visoka skoro sto osamdeset santimetara, Grace decenijama ponosno ističe svoju izduženu vitku figuru. Njena koža besprekorno je baršunasta, a osmeh čaroban. Oštre crte lica i izrazite jagodice ističu njene gotik vampirske oči, uvek okvirene crnom, zlatnom ili rojal ljubičastom senkom. Pune usne uvek dominiraju njenim licem u crvenim, ljubičastim i bordo nijansama karmina.

Modni rizici su uvek bili deo njenog razvojnog puta. Ona je muza najinovativnijim i najprogresivnijim modnim kreatorima. Osim seksi provokativnog odevanja i oskudnog oblačenja, često nosi dečačke krojeve i muška odela, kao i nošnje raznih naroda i zanimljive šešire nalik skulpturama. Nebrojano puta menjala je frizuru i perike, ali je najprepoznatljivija po kratkoj kosi četvrtastog oblika, što su prihvatili mnogi, pa i razni pripadnici hip-hop kulture.

Živela je u hipi komuni, bila go-go igračica i čest posetilac Diskoteke 54. Njena ekscentrična i originalna pojava, kao i hrabar androgeni izgled upisaće je u istoriju mode kao jedinstvenu. Ove godine puni šezdeset osam godina i nema ama baš nikakvu nameru da se zaustavi po pitanju svoje kreativnosti i modnog izražavanja.

Kliknite na foto galeriju ispod da biste otvorili Style File Grace Jones:

Grace JonesOtvori galeriju
Nedelja mode u Njujorku Najglamuroznije večernje haljine sa Nedelje mode u Njujorku Grammy Grammy nagrade 2016: Modni izveštaj sa crvenog tepiha carssupermodelsfeat Kada bi automobili bili supermodeli cover Lekcija za Dan zaljubljenih: Istorija donjeg veša ·