cover
PULS GRADA · moda

Sestre Olsen su najpoznatije i najbogatije bliznakinje na svetu. Ove dve lepuškaste plavuše započele su svoju karijeru kao deca zvezde u američkoj seriji, zatim od sebe napravile multimilionski brend, da bi na kraju postale svetski poznate i priznate modne ikone. Sa samo trideset godina pokorile su male ekrane, crvene tepihe i modne piste.

Mary-Kate i Ashley su američke glumice i modne dizajnerke. Svima je poznat termin child stars, ili deca zvezde – započnu karijere veoma mladi, igrajući slatka nevinašca po serijama ili filmovima. Nažalost, čest je slučaj, da čim izgube na toj simpatičnoj dečjoj nevinosti, stavlja se tačka na njihovu karijeru. Više nisu zanimljivi, padaju u zaborav, što u mnogim slučajevima vodi u adikciju, pa i smrt. Ovakva tragična priča, na svu sreću, nije slučaj kada su ove dve dame u pitanju.

Rođene 13. juna 1986. godine, proslavile su se u seriji Full House gde su sa samo devet meseci počele da “glume”. Kuriozitet je da su naizmenično glumile isti lik devojčice Mišel Taner. U ovoj seriji bile su čak osam godina. Godine 1993. osnovale su kompaniju Dulstar, koja se bavi snimanjem i produciranjem filmova, serija, časopisa i video igara. Naravno, najviše onih u kojima su se same bliznakinje pojavljivale. Narednih godina glumile su u mnogobrojnim serijama i filmovima, pa čak i gostovale dajući glas u jednoj epizodi Simpsonovih. Poslednji put glumile su zajedno 2004. godine u filmu New York Minute, nakon čega se Ashley povlači iz sveta glume, dok Mary-Kate nastavlja svoju solo karijeru.

Postale su prava senzacija, a i multimilionerke, kada su preko svog fan kluba izbacile na tržište fanzin, uz sav prateći materijal u vidu: majica, postera, kačketa, privezaka za ključeve, razglednica… Zahvaljujući njihoj velikoj popularnosti među tinejdžerima, Devedesetih i Dvehiljaditih, sestre Olsen su svoju liniju proizvoda proširile i na odeću, obuću, tašne, šminku, parfeme, kalendare, postere i lutke sa svojim likom. Nije ni čudo što su se pojavile na Forbsovoj listi najbogatijih žena, čija se vrednost procenjuje na 300 miliona dolara.

Iz svojih roze kompletića i mašnica u kosi, sa nevinim osmesima, bliznakinje su postale prave modne ikone sa prepoznatljivim stilom, koji je vrlo specifičan i veoma netipičan za Ameriku. Može se slobodno reći da način njihovog oblačenja podseća više na evropski pristup modi. One su, pored Kate Moss i Sienne Miller, jedne od prvih zvezda koje su plasirale boho šik stil u modni univerzum. Za njega su tipične velike naočare za sunce, čizme, rastegnuti džemperi, floralni motivi, duge suknje, a posebno miks skupih i jeftinih komada odeće. Kasnije su prešle na glamurozni minimalizam, sa oversize kaputima i bundama. Crna boja počela je da dominira u njihovoj garderobi, a obe su okoreli fanovi i kolekcionarke vintage stvari poznatih modnih brendova. Drže do skupocenog nakita, pa nose velike i upečatljive komade. Uvek sa malo šminke i sa jednostavnom frizurom, trude se da održe što prirodniji izgled. Prepoznatljivo sofisticirane i classy, često se mogu videti u dugim haljinama, sa pisma torbama ili starinskim tašnama.

Svoju veliku ljubav prema modi iskazale su i 2008. godine kada su izdale knjigu Influence, sastavljenu od modnih intervjua sa mnogim poznatim ličnostima iz fashion sveta.

Njihov najveći modni uspeh obeležila je 2006. godina, kada su osnovale svoju modnu marku The Row, koja je i danas relevantna i tražena. Prestižnu nagradu Saveza dizajnera Amerike za ženske dizajnerke dobile su 2012 godine. Istu nagradu dobile su 2015. godine, a 2014. nagradu za najbolje dizajnerke asesoara.

I pored svog uspeha i duge medijske eksponiranosti, sestre Olsen vode poprilično povučen privatni život. Mary-Kate je uspela da se izleči od anoreksije, i postala je Parižanka udavši se za Oliviera Sarkozia, brata bivšeg predsednika Francuske.

Kliknite na foto galeriju ispod da biste otvorili Mary-Katein i Ashlein Style File.

Mary-Kate i Ashley OlsenOtvori galeriju
Kristen Poznate glumice protiv pravila kanskog crvenog tepiha Blanca Li Blanca Li za novu Louboutinovu kolekciju Moda Male tajne velikih majstorica stila Kupaći kostimi Kupaći kostimi: Trendovi za leto 2016. ·