Sofia Coppola … 'It sounded like it had all the elements for a fun pop movie.'
PULS GRADA · moda

Osim što beskrajno uživamo u njenim filmskim ostvarenjima, koja su postala kultna i samim tim obeležila generacije indi pobornika, Sofijin lični modni stil, ali i onaj koji gledamo u njenim filmovima, učinili su da dobije i status modne ikone. Mnogi bi od nas, kao u „The Bling Ring“, želeli da pokradu upravo njen orman.

Rođena u kraljevsko-kinematografskoj porodici, Sofia je filmska rediteljka, scenaristkinja, producentkinja, glumica, kreatorka i model. Kao ćerka čuvenog Francis Forda Coppole, u ulozi glumice pojavila se u čak sedam očevih filmova, uključujući i sva tri dela “Kuma”, gde su se samo ona i Al Pacino pojavili sva tri puta. Takođe je rođaka poznatih glumaca Nicolasa Cagea i Jasona Schwartzmana, koji je igrao u njenoj „Mariji Antoaneti“. Godine 2003. postala je prva Amerikanka i treća žena nominovana za Oskara u kategoriji za najbolju režiju. Nije dobila Oskara u ovoj kategoriji, ali jeste za najbolji scenario, iste godine, naravno za film “Izgubljeni u prevodu”.

Čini se da je od malih nogu bila predodređena za velika i značajna dostignuća. Već sa petnaest godina stažirala je za modnu kuću Chanel, a posle koledža osnovala je modnu liniju Milkfed, nažalost dostupnu samo u Japanu. Kao očigledni ljubitelj mode režirala je reklamu za čuveni Dior parfem Miss Dior Chérie.

Pojavila se u mnogim časopisima; u italijanskom Vogue dva puta: prvi put 1992. i drugi put 2014. godine Jedan od najboljih prijatelj joj je i Marc Jacobs, čije kreacije često i nosi, a 2002. godine bila je zaštitno lice njegovog parfema. Sedam godina kasnije, kada je postao kreativni direktor modne kuće Louis Vitton, Marc Jacobs dodelio joj je ultimativni modni kompliment kada je dobila zadatak da kreira svoju idealnu tašnu za ovu luksuznu modnu kuću; zvala se, naravno – The Sofia Bag.

Njen stil su definisali kao effortless style, aludirajući da ona postiže željeni efekat bez previše truda. Najviše voli i nosi ženstvene i romantične odevne komade jednostavnih boja, mada ponekd zna da ubaci karirani ili neki drugi dezen, pa čak i perje. Reklo bi se da razume eleganciju do srži, jer njenu vitku figuru krase jasne siluete i dobro skrojeni komadi neutralne palete boja. Dok je u dnevnim i neobaveznim prilikama uglavnom u Alaia baletankama i Charvet majicama, na crvenom tepihu nosi aerodinamične, strukturalne haljine odsečnih linija. Voli prirodan izgled i ne previše šminke, osim crvenog karmina za posebne i svečane prilike. Njena nekonvencionalna lepota odlikuje se gustom braon kosom u formi bob frizure, punim usnama i mediteranskim nosem.

Pored nagrada i dvoje dece, za muža ima Thomasa Marsa, indi-rok zvezdu (preciznije frontmena benda Phoenix), a bila je udata za podjednako talentovanog i originalnog kolegu Spikes Jonzea, zbog kojeg se razvela jer se njeno prijateljstvo sa Quentinom Tarantinom razvilo u nešto više. Svoje zavidne fizičke sposobnosti demonstrirala je u spotu Chemical Brothersa Elektrobank, koji je režeirao sada već bivši i gore pomenuti Spike Jonze.

U intervjuu za W magazin izjavila je da je njno prvo modno sećanje kupovina crnog sapuna; modne grške koje je počinila su previše isčupane obrve i crvena kosa tokom devedesetih; naglašava da nikada ne bi posegla za upadljivim sjajem za usne, neprirodno dugačkim veštačkim trepavicama i konturingom. Sofia je, dakle, neko ko sledi svoju autentičnu viziju sa izrazitom kreativnošću i bez kompromisa.

Kliknite na foto galeriju ispod da biste otvorili Sofijin Style File.

Sofia Coppola Style FileOtvori galeriju
Golden Globes 2016. Zlatni globus 2016: Najlepše haljine sa crvenog tepiha Društvene mreže moda Moda na društvenim mrežama Dolce & Gabbana Dolce & Gabbana kolekcija hidžaba landscape-1446824601-hbz-iris-van-herpen-00-index Iris van Herpen: Kreatorka za koju pravila ne važe