www.schmoesknow.com
PULS GRADA · moda

Tilda izgleda kao da nije sa ovog sveta. Njena androgina pojava, neobične crte lica i fascinantni talenat, čine je pravim šarmantnim vanzemaljcem koji živi među nama smrtnicima. Ona ne priznaje standardne okvire i norme kada su kinematografija, lični život, pa ni izgled u pitanju. Tilda je unikatna pojava, a to prati i njen stil oblačenja, pa nije ni čudo što pored mnogih titula nosi i onu modne ikone.

Rođena kao Katherine Matilda Swinton, a poznatija pod imenom Tilda Swinton, čuvena je glumica britanskog porekla, koja se neretko bavi i drugim granama umetnosti pored filma. Ona je redak tip glumice koja može da briljira u svim tipovima produkcije: od arthouse ostvarenja, preko nezavisnih indie filmova, do megalomanskih holivudskih blockbuster-a. Njen talenat i magično prisustvo ne poznaje granice, te zablista u kom god projektu da se nađe. I ne samo to, njena pojava uvek ostavlja trajni pečat na filmsko ostvarenje, bez obzira na vizuelnu transformaciju koju doživi i veličinu uloge koju ima.

Započela je kao muza reditelja Dereka Jarmana, da bi kasnije postala miljenica mnogih drugih značajnih filmskih autora, kao što su Spike Jonze, Wes Anderson, Terry Gilliam, Jim Jarmusch, David Fincher i braća Coen.

Nebrojano puta nominovana je za prestižne nagrade poput BAFTA Awards, Golden Globes, Screen Actors Guild Awards, a Oskara je dobila pre deset godina za najbolju sporednu žensku ulogu u ostvarenju Michael Clayton.

Tilda je u svrhu umetnosti imala i ulogu u performansu The Maybe, koji je podrazumevao da nedelju dana bude izložena kao živi eksponat u staklenoj kutiji. Tako su posetioci galerije mogli da je posmatraju dok spava.

Takođe se pojavila u spotu za pesmu The Stars (Are Out Tonight), Davida Bowiea.

Bilo da hipnotiše gledaoce sa filmskog platna, šeta crvenim tepihom u pratnji škljocanja novinarskih fotoaparata, sedi u prvim redovima na modnim revijama, ili slobodno šeta ulicama grada, na Tildi jednostavno sve dobro stoji. Delom je za to zaslužna njena vitka i izdužena figura, ali pre svega reč je o specifičnom stavu i karakteru koji poseduje. Upadljivo plave oči, blede obrve, svetla put, i kratka skoro bela kosa, čine da Tilda izgleda jedinstveno i instant prepoznatljivo.

Nije ni čudo što se bezbroj puta pojavila na naslovnim stranicama magazina kao što su Vogue, Esquire, W, Dazed, AnOther, i mnogi drugi. Modna kuća Chanel, pod vođstvom veličanstvenog Karla Lagerfelda, 2013. godine uzela ju je kao svoje zaštitno lice za jesenju kolekciju inspirisanu škotskim nasleđem koje se ogledalo u korišćenju prepoznatljivih ornamenata i materijala. Kreatori Viktor & Rolf toliko su bili fascinirani Tildinom pojavom, da su se na jednoj reviji svi modeli pojavili kao njeni klonovi.

Činjenica je da niko ne nosi odelo tako nonšalantno kao Tilda. Ali takođe stoji i da joj haljine pristaju kao salivene. Jednostavno, nemoguće je naći komad odeće koji joj ne stoji dobro, niti komad koji bi bio previše ekstravagantan za nju. Ipak, čini se da su joj ravne linije, arhitektonski pristup krojevima, lepršavi i luksuzni materijali omiljeni, iako zna da ode na modni “izlet” i odene se u nešto što od nje nismo očekivali. Uvek je elegantna bez da se previše trudi, i jedna je od retkih koja netipične kombinacije čini da u potpunosti funkcionišu.

Zbog toga se iznova radujemo da vidimo šta će nam to novo filmsko i modno Swintonova ponuditi. Sigurno će biti fantastično, jer samo je jedna Tilda!

Kliknite na foto galeriju ispod da biste otvorili Tildin Style File.

Style File: Tilda SwintonOtvori galeriju
naslovna Topshop izbacio kolekciju inspirisanu serijom „Stranger Things“ Putovanje kroz vreme sa kultnim Reebok Club C modelom_3 Putovanje kroz vreme sa kultnim Reebok Classic modelima hbz-models-vs-runway-index1-1509126692 Od Twiggy do Gigi: Kako su poznate manekenke izgledale prvi put na modnoj pisti Hello Kitty ASOS x Hello Kitty kolekcija: Slatka maca se uozbiljila · · · · · · ·