Sunčanje
PULS GRADA · lepota

Iako smo svi 1.000 puta čuli savete lekara za sunčanje, redovno se desi da ih zaboravimo kad dođemo na more i izgorimo već prvih dana na plaži. Evo saveta koji će sprečiti da se to dogodi, ali i koji će pomoći da se vratite sa onim nedoljivim preplanulim tenom.

SOLARIJUM

Iako mnogi doktori smatraju da solarijum i nije baš zdrav, nije loše da ga nekoliko puta posetite pred odlazak na odmor. To će pomoći da prvih dana ne budete baš beli kao sir, što će znatno smanjiti šansu da se kasnije na plaži krijete od sunce pošto ste crveni kao rak.

KREMA ZA SUNČANJE

Ako ste već nabacili određenu bojicu onda ne morate uzeti baš najjači zaštitni faktor 50, ali ipak vam je neophodno mleko za sunčanje. U zavisnosti od toga koliko ste potamneli birajte faktor 10, 20 ili 30. Kako budete postajali crnji, tako i smanjujte zaštitni factor. Ako želite bržu varijantu tamnjenja, onda ne uzimajte mleko, već ulje sa zaštitnim faktorom. I ne zaboravite da se u vodi izgori još lakše, pa ako vas mrzo stalno da se mackate kupite vodootpornu kremu.

ULJE

Ako vam je koža već malo potamnela, a želite da dođete do one čuvene bakarne nijanse, onda je neophodno da u vašem akseosoaru za plažu imate i ulje. U zavisnosti od tipa vaše koše, odaberite i određeni tip ulja. Kozmetička industrija nudi ona sa zaštitnim faktorom, no ako nemate baš beličast ten možete namazati i obično maslinovo ulje. Sa njim ćete potamneti neverovatno brzo, a i proći ćete malo jeftinije.

KREMA ZA POSLE SUNČANJA

Pošto se vratite u sobu i istuširate nanesite na telo neku od “after sun” krema. Ima više varijanti ovih krema i svaka od njih će vas malo rashladiti, a one mint malo više od ostalih. Ove kreme će sprečiti da se ljuštite i tako izgubite boju, pa nije loše da ih koristite i do desetak dana posle povratka sa odmora. Kreme sa oznakom “bronze” su konkretno namenjene za nabacivanje preplanulog tena.

VREME ZA SUNČANJE

Najjače sunce je u periodu od 12 do 16 časova, pa bi trebalo da izbegavate sunčanje u tom periodu. Ne samo što će to sprečiti da izgorite, već će i znatno smanjiti šansu da posle dođe do ljuštenja i gubljenja bakarne boje na kojoj ste tako dugo radili.

HLADOVINA

Čak iako imate zavidnu boju, ne bi trebalo da baš sve vreme budete izloženi suncu. Koža mora s vremena na vreme da se odmori, pa obavezno posle sesije sunčanja od pola sata – sat, barem desetak minuta provedite u moru ili pod tušem, a zatim i neko vreme u hladovini.

AKO IZGORITE

Uvek možete kupiti neke od melema za opekotine i, naravno, tih nekoliko dana dok ih koristite gledajte da se klonite sunca inače će stanje biti samo još gore. Ako ste ipak u old school fazonu, onda se možete odličiti za nešto jeftiniju varijantu i posle plaže se namazati kiselim mlekom, koje već decenijama predstavlja domaći lek za ovu boljku. Dva ili tri dana će biti dovoljno da opet budete spremni za izlazak na sunce.

Colombre Nov trend u farbanju kose je colombré Letnje frizure Najlepše letnje frizure poznati na plaži Instagram: Zvezde se skinule u bikini Muškarci sa bradama Kome najbolje, a kome najgore stoji brada