Filmovi sa Sundance festivala
KULTURA · film/TV

Filmski festival koji se održava od 21. do 31. januara tek što je završen a o nekim filmovima se još uvek priča i čini se da je ovo tek početak. Od istorijske priče i biografije Nata Turnera, preko društveno angažovane porodične drame Caseya Afflecka do filma u kojem će igrati nekadašnja tinejdžerska zvezda Nick Jonas. Kako su i prethodnih godina na ovom festivalu prikazani i od strane publike i kritike dobro ocenjeni kasnije veliki filmski hitovi čini se da će tako biti i sa ostvarenjima koja su tek započela svoj festivalsko-bioskopski život. Radujemo se što je Netflix bio jedan od glavnih kanala koji je nudio pristojne ponude za emitovanje, jer to znači da ćemo i tokom 2016. uživati u njihovom kvalitetnom programu.

Ovo su naslovi koje ne bi trebalo da propustite ove godine:

1. The Birth of a Nation

Film o kojem se dosta pričalo pre nego što je premijerno prikazan je biografija odnosno filmska adaptacija života i dela Nata Turnera, pobunjenog roba koji je živeo u 19. veku. Priču je napisao, režirao i producirao Nate Parker koji takođe i igra glavnu ulogu. Film je nagrađen nagradom žirija, i nagradom publike, a veruje se da će biti i u trci za Oskara 2017. godine.

2. Manchester by the Sea

Pisac i režiser Kenneth Lonergan stvorio je dramu koja se zbiva u okolini Bostona i koja je među publikom pobuđivala leptiriće u stomaku i pre prikazivanja. U filmu igra Casey Affleck i to majstora koji se vraća u rodni grad jer je njegov brat umro, a on je dobio starateljstvo nad bratićem koji je tinejdžer.

3. Goat

Nekadašnja tinejdž ikona Nick Jonas napravio je korak ka ozbiljnoj glumačkoj karijeri igrajući u drami koja priča o jednom bratstvu. Reč je o adaptaciji memoara Brada Landa objavljenih 2005. godine. Jonas igra tinejdžera iz Ohaja koji uspeva da preživi brutalnosti bratstva i tipičnih žurkikakve oni organizuju.

4. Tallulah

Netflix je tražio prava za distribuciju drame Ellen Page, koja je ponovo u poslu nakon slavnog filma Juno ali ovoga puta u ulozi nevoljne majčinske figure. Film je rediteljski debi tvorca serije Orange Is the New Black Sian Heder.

5. Morris From America

Neke nagrade su podeljene i filmovima koji nisu previše dramatični, ali vas svakako teraju na razmišljanje. Za najbolju ulogu, odnosno izvedbu specijalna grada žirija pripala je zvezdi u usponu Markeesu Christmasu a ovaj film je dobio nagradu i za scenario koja je dodeljena Chadu Hartiganu. Christmas igra tinejdžera Morrisa koji se preselio sa ocem udovcem u Nemačku. Pokušava da se privikne na novu sredinu što mu je otežano činjenicom da je jedini crni dečak u školi.

Naslovna strana 10 odabranih WTF filmova Vrele noći Belgije Premijera filma „Vrele noći Belgije“ na FEST-u Akcione heroine Top 5: Najbolje akcione heroine Tri nove serije Tri serije koje morate pogledati: „Džesika Džouns“, „Eš protiv zlih mrtvaca“ & „Prostranstvo“ · · ·