"Collider" foto: Mudbound image
PULS GRADA · aktuelno

U Park sitiju, Salt Lejk sitiju i planinskom resortu Sundance, u američkoj državi Juta, od 19-29. januara održaće se 33. izdanje slavnog Sundance festivala. Najveća američka smotra nezavisnog filma predstaviće 113 filmova iz 32 zemlje, od toga 37 debitantskih ostvarenja. U okviru programskih celina „Premijere“, „Dokumentarne premijere“, „Ponoćni program“, „U fokusu“, „Dečji program“ i „Posebni događaji“ publika će moći da vidi čak 98 svetskih filmskih premijera.

Interesantan ovogodišnji novitet festivala je programska celina The New Climate (Nova klima) u okviru koje će biti predstavljeno 14 dokumentarnih i kratkih filmova koji osvetljavaju razne eko probleme planete – klimatske promene i zagađenje životne sredine. Uz interesantan i raznovrstan festivalski program, Sundance 2017 najavljuje uzbudljivu atmosferu, mnoge goste, zanimljive razgovore o filmu.

Podrška nezavisnim autorima

Kada je kompanija glumca Roberta Redforda 1978. godine pokrenula festival nezavisnog filma i smestila ga u planinske krajeve države Juta (u kojima Redford ima svoje imanje), niko nije predviđao budući kultni status festivala. On je zamišljen kao filmska smotra koja slavi kreativnost i nezavisnost, a početna ideja bila je da se predstave američki nezavisni filmovi, da se istakne njihov potencijal, te da se promovišu filmski stvaraoci iz Jute. Glavni fokus festivala bio je na takmičarskom delu programa u kom su učestvovali najbolji američki nezavisni filmovi.
Robert Redford je 1981. osnovao i Sundance Institut da bi podstakao nezavisne, nove struje američkog filma, podržao i promovisao filmske autore. Ovaj Institut je u potpunosti preuzeo kreativnu i administrativnu kontrolu nad Američkim filmskim festivalom, dodao mu nove obrise i ideje. Festival je proširen na deset dana, nazvan je Sundance US Film festival, i u svom izdanju te 1985. godine predstavio mnoge značajne stvaraoce. Na programu su, pored ostalih, bili i filmovi Blood Simple (debi ostvarenje braće Koen), kao i Stranger than Paradise Džima Džarmuša. The Sundance US Film festival je 1991. promenio naziv i postao samo – Sundance festival. Zanimljivo je da je Robert Redford svoj Institut, potom i festival, nazvao po liku koji je tumačio u klasiku Buč Kasidi i Sandens Kid.

Od anonimnosti do prepoznatljivosti

Mnogi značajni nezavisni filmski stvaraoci su svoj proboj i prepoznavanje doživeli na Sundance festivalu – pored ostalih i Kevin Smit, Robert Rodrigez, Kventin Tarantino, Daren Aronofski, Pol Tomas Anderson. Tokom godina u Juti su prikazani mnogi indie filmovi koji su kasnije doživeli veliki komercijalni uspeh i postali veoma gledani u bioskopima. Među njima su bili i Tarantinov film Reservoir Dogs iz 1992, The Blair Witch Project iz 1999. I mnogi drugi.

Od samog početka Sundance je imao misiju da neguje, hrabri i podržava originalne autore, predstavlja kvalitetne igrane i dokumentarne filmove raznolikih tematika i rukopisa, i bude antipod Holivudu, komercijalnoj i masovnoj zabavi. Značajan i prestižan festival, postao je, paradoksalno, i stecište mnogih filmskih zvezda, paparaca, i raznih selebritija. Organizatori su uložili napore da film vrate u središte pažnje, pa je tako 2007. godine startovala kampanja Focus on film.

Filmovi u najavi

Među zanimljivijim naslovima ovogodišnjeg Sundance festivala je dokumentarac Plastic China, Džulijanga Vanga, priča o socijalnoj nejednakosti i ugroženoj životnoj sredini – o siromašnoj kineskoj porodici koja živi od prikupljanja i prodaje plastičnog otpada. Novi program Sundance festivala, New Climate, predstaviće i dokumentarac Diver , o roniocu koji hrabro roni kroz otpadne vode Meksiko Sitija da bi prikupio i izbacio nagomilano đubre, a film Chasing Corals donosi priču o izumiranju koralnih grebena. Program filmova sa ekološkom tematikom predstaviće i posebne projekte – jedan od njih uz pomoć virtelne realnosti dočarava gledaocu unutrašnjost zdravog drveta koje se grubo seče i pada na zemlju.

Interesantan dokumentarac ovogodišnjeg Sundance-a je In Loco Parentis, irsko-španska koprodukcija o jedinom internatu u Irskoj u kom borave deca osnovnoškolskog uzrasta, i bračnom paru učiteja koji ga održavaju, kao i bugarsko-finsko ostvarenje The Good Postman, dirljiva priča o naporima jednog poštara u bugarskom selu koji je tranzitna tačka Sirijskih izbeglica.

Kada su igrani filmovi u pitanju, među naslovima  koji izazivaju interesovanje  su australijski film Red Dog: True Blue, Levi Milera, priča o prijateljstvu dečaka i psa u impresivnoj unutrašnjosti Australije,kao i The Last Word u kom glavne uloge tumače Širli Meklejn i Amanda Sejfrid. Film je priča o prijateljstvu penzionisane poslovne žene koja pokušava da kontroliše svet oko sebe i mlade novinarke angažovane na neobičnom zadatku.

Britanski film Lady Macbeth Vilijama Oldrojda, priča o mladoj ženi koja nevoljno pristaje na ugovoreni brak sa starijim muškarcem, adaptacija je novele iz 19. veka, Lejdi Makbet iz Misenska, Nikolaja Leskova. Zanimljiv  naslov koji će publika u Sandensu uskoro imati priliku da vidi je i film Wilson, Krega Džonsona, u kom uloge tumače Vudi Harelson i Lora Dern. Harelson je usamljeni, neurotičan i smešan mizantrop i ljubitelj pasa. Zbližava se sa bivšom ženom, otkriva njene tajne, i uporan je u nastojanju da ponovo stvori porodicu.

U najavi

Direktor festivala Džon Kuper istakao je da filmovi ove godine pokazuju različita pitanja, ljude i mesta iz drugačije perspektive, one koju često ne vidimo. Naveo je da se radi o hrabrim, naglašenim perspektivama, te da filmski autori čija će ostvarenja publika uskoro imati priliku da vidi u Juti, izazivaju gledaoca da sagleda svet današnjice u celini.

23_X1_Tablet_15_Hour_Battery_Life_Day_to_Night_Usecase_scenarios „Lenovo“ predstavio nove inovativne uređaje na CES 2017 sajmu Lažna adidas reklama Zašto adidas ignoriše ovu reklamu? ng Vreme je za novogodišnje odluke ng Nove godine na svetu · · ·