Supernatural
U VAZDUHU · grad

Ekološki projekat Supernatural koji obuhvata revitalizaciju i čišćenje deponije na Adi Huji u Beogradu, nagrađen je posebnim priznanjem – uvršten je na listu 25 najboljih ekoloških projekata u Evropi. Ovu listu pravi Evropska asocijacija za informisanje o lokalnom razvoju i zaštitu životne sredine za Evropsku uniju (AIDEL), a u konkurenciji je bilo 100 projekata.

Srđan Stanković, osnivač i direktor Supernatural festivala koji je pokrenuo i inicijativu za uređenje parka na dunavskoj adi, navodi da je Supernatural ideja nastala 2005, u Japanu, na izložbi u Nagoji gde se on prvi put susreo s konceptom života koji je u potpunom skladu s prirodom i koji obuvata upotrebu solarne energije, hibridni javni prostor, maglev vozove koji levitiraju putem elektromagnetnog polja…

– To nam je dalo viziju Srbije kao zemlje u kojoj bi moglo da se živi u harmoniji s prirodom. Tako je nastala ideja o Supernatural festivalu koji već osam godina slavi Dan planete Zemlje i promoviše ekološki životni stil. Ideja je prerasla u pokret koji obuhvata mnogo toga i okuplja čitav tim ljudi. Iako je festival imao svoj zadatak da podigne svest građana i da okupi sve one koji se zalažu za iste vrednosti, smatrali smo da je neophodno da idemo korak dalje i da pokrenemo nešto konkretno. Tako je 2011. godine nastala ideja Supernatural parka na Adi Huji. Obilazili smo često taj teren i videli njegove potencijale, s jedne strane, i loše ekološko stanje s druge, i odlučili da transformišemo deponiju u park.

SUPERNATURAL PARK

Srđan navodi da je projekat revitalizacije Ade Huje startovao nakon zelenog svetla i podrške iz opštine Palilula da se deponija očisti i Ada Huja vrati u prvobitno stanje. Realizacija čišćenja deponije na kojoj je građevinski otpad skladišten godinama, počela je u saradnji s Gradskim zelenilom i Gradskom čistoćom, a zatim je angažovan tim stručnjaka – pejzažne arhitekte, geodeti i biolozi.

– Nakon čišćenja 1.000 kubika šuta, naneli smo isto toliko plodne zemlje, napravili staze od prirodnog šljunka, tri velike bašte sa 500 biljaka i zasadili 100 stabala drveća. Ideja parka je da bude obrazovni ekološki park, pa smo postavili učionicu za predavanja, plastenik za gajenje biljaka, malu istraživačku laboratoriju, a kasnije i osmatračnicu za ptice, vetrogenerator i solarne panele za dobijanje čiste energije.

U prvih godinu dana ove akcije park je počeo da dobija formu, a od maja 2012. do danas nastavljeno je sa pošumljavanjem i formirana je nova beogradska oaza na Dunavu. U planu za ovu godinu je pravljenje tehničke dokumentacije za sanaciju rečnog rukavca, u saradnji s Gradom Beogradom.

SUPERNATURAL FESTIVAL

Festival Supernatural se, pre no što je preseljen na Adu Huju, održavao svakog proleća na Košutnjaku, okupljao značajne muzičare domaće scene i, kroz razne programe, edukovao i snažio ekološku svest. Ovogodišnji festival, osmi po redu, održaće se 27. aprila. Za sada je u najavi nastup grupe Darkwood Dub (detaljniji program biće poznat uoči festivala). Tema čitavog Festivala biće Dunav – najveća i najvažnija evropska reka.

U okviru obrazovnog programa, u zelenoj učionici održaće se predavanje o Dunavskoj strategiji, radionica o posmatranju ptica (bird watching) i debata o revitalizaciji Ade Huje. U plasteniku će se održati izložba začinskog i lekovitog bilja i izložba Beogradskog festivala cveća, a na Zelenoj pijaci promocija autentičnih srpskih proizvoda – futoškog kupusa, homoljskog meda, rajačkih pimnica i negotinskih vina… U programu Green community održaće se sajam dunavskih ekoloških organizacija – nacionalnih parkova Đerdap i Fruška gora, Arheološkog nalazišta „Vinča“, Muzeja „Lepenski vir“… Biće prisutne i Liga za ornitološku akciju Srbije, Biološki fakultet, Wild Serbia… Program za najmlađe posetioce, potraga za blagom, održaće se u okviru Telenor lavirinta.

NAJBOLJI EKOLOŠKI PROJEKTI U EVROPI

Neki od projekata koji su se našli na listi 25 najboljih ekoloških projekata u Evropi su:
Languedoc-Roussillon iz Francuske – projekat o socijalnim inovacijama, Dolny Śląsk iz Poljske koji se bavi zaštitom biodiverziteta i reintrodukcije šarana u rekama i održivim ribarstvom, Porto iz Portugala – zadruga koja je formirana od 24 organske farme, Röstånga iz Švedske, projekat rekonstrukcije napuštenih prostora u selima, Locality iz Velike Britanije koji je uspostavio uspešnu mrežu od 700 lokalnih, socijalnih preduzeća, Raval iz Španije koji se bavi unapređenjem života siromašnih u jednom kvartu u Barseloni, Samso iz Danske – projekat uspostavljanja energetski efikasne poljoprivrede na ostrvu Samso i izgradnje vetroparka.

EKOLOŠKI ZNAČAJ ČIŠĆENJA DUNAVA

Ada Huja, odnosno rečni rukavac na Dunavu, najzagađenija je vodena površina u Beogradu – podseća Srđan Stanković. Dunav je ovde zagađen toksičnim muljem od otpadnih voda, arsenom, naftnim ugljovodonikom, olovom…

Trajno čišćenje rečnog rukavca i transformisanje deponije u park od velikog je značaja za Beograd i za okolna naselja – Karaburmu i Višnjičku banju. Veoma je važno očistiti taj deo grada trajno, zbog čiste životne sredine bez koje nema dobrog zdravlja. Ada Huja se nalazi na Dunavu, pa je samim tim veoma važna, jer Dunav je najvažnija ekološka, ekonomska, životna vrednost koju Srbija ima.

ČAJ KAO ULAZNICA

Ulaz na ovogodišnji Supernatural festival biće besplatan za one posetioce koji ponesu, i recikliraju, ambalažu Supernatural čaja. Biljni čaj sa Supernatural etiketom može da se kupi u Maxi supermarketima i košta 200 dinara.

Stari Beograd Prvi u Beogradu · · · ·