Velike životinje
U VAZDUHU · urban flash

Priroda ponekad voli da se poigra visinom i dužinom u životinjskom carstvu. A volimo i mi. Zbog toga se u grupama divljih i domaćih životinja uvek može pronaći bar po jedna vrsta ili rasa kod koje je pažljivom selekcijom gena favorizovan džinovski rast.

 

Fosili dinosaurusa i drugih izumrlih bića dokaz su da priroda može mnogo više, ali nećemo je zadirkivati. Lepo se dokazala i sa sledećih deset primera.

Velika indijska veverica

Pored obične evropske veverice njena azijska rođaka izgleda kao džin – velika indijska veverica duga je oko jednog metra (računajući i rep), a teška oko 2 kilograma. Uprkos tome, veoma je plašljiva i teško ju je uočiti.

Aligator-kornjača

Zbog zastrašujućeg izgleda i težine koja može biti veća od 100 kilograma, aligator-kornjača postala je žrtva stereotipa. Veruje se da je posebno opasna i tvrdi da ima jedan od najjačih ugriza u svetu životinja, što nije tačno.

Kokosova kraba

Širom Indijskog i Tihog okeana sa krošnji palmi ne padaju samo kokosovi orasi već i kokosove krabe. Pomoću neobičnih respiratornih organa, ova kraba se potpuno prilagodila životu na kopnu. Hrani se kokosom, voćem i semenkama, pa se često penje u krošnje drveća. Može biti duga do jednog metra i teška oko četiri kilograma.

Veliki bucanj

Sa težinom koja obično iznosi od 240 do 1000 kilograma, veliki bucanj jedna je od najvećih i najtežih riba na svetu. Ženka ove vrste može imati do 300 miliona jaja, što je rekord u svetu kičmenjaka.

Veliki kineski salamander

Nije teško postati ugrožena vrsta ako vas ljudi smatraju delikatesom i koriste u alternativnoj medicini. Od sredine prošlog veka broj velikih kineskih salamandera opao je za 80%. Ako potpuno iščeznu, ostaćemo bez vrste koja se naziva živim fosilom i može biti duga 180 cm.

Atlas moljac

Raspon krila od 25 cm i prelepe boje atlas moljca nisu jedine stvari kojima se možemo diviti. Njegove larve pažljivo se gaje u Indiji jer proizvode svilene niti.

Leteća lisica

Iako pripadaju grupi najvećih slepih miševa na svetu (njihov raspon krila može dostići 1,5 metara), leteće lisice su bezopasni vegetarijanci. Na ostrvima jugoistočne Azije, u jatima u kojima može biti čak 20 000 jedinki, one se ustremljuju samo na voće, nektar i cveće.

Velika slatkovodna raža

Na dnu muljevitih reka Indokine, Bornea, Nove Gvineje i Australije živi velika slatkovodna raža, jedna od najvećih slatkovodnih riba na svetu. To članstvo u krugu odabranih obezbedila je dužinom od oko 5 metara i težinom do 600 kilograma.

Veliki tigrasti puž

U zapadnoj Africi postoje farme velikih tigrastih puževa, ali u Americi i drugim državama oni nisu toliko poželjni. Gaje se, istina, kao kućni ljubimci, ali ako se domognu divljine, kao što se desilo na Floridi, postaju štetočine kojih se nije lako rešiti.

Belgijski orijaš

Ovaj zekonja dobar je i pitom koliko je težak. Zato ga na engleskom govornom području zovu i Gentle Giant (nežni džin). Belgijski orijaš je kao domaća vrsta kunića najverovatnije oformljen u devetnaestom veku, a može biti dug do jednog metra i težak do 10 kilograma.

balloonfest-86-united-way-cleveland-balloon-disaster-10 Kada milion i po balona izazove haos u gradu Kada je bolje tuširati se Kada je bolje tuširati se – ujutro ili uveče? 120112-N-KD852-138 Top 10: Najmoćnije vojske na svetu Boris Johnson Zlatna mladež britanskih univerziteta