raspberry-choux-puffs-recipe-921
PULS GRADA · kulinarka

Sezona malina je počela, i svi se radujemo plodovima crvenog zlata na našim trpezama. Danas vas upoznajemo sa voćnom poslasticom, koja nam dolazi iz Pariza. Reč je o šušu testu u kombinaciji sa laganim kremom i kiselkastom dekoracijom.

Šušu testo je meko i vazdušasto, te je idealan izbor za vrele dane koji predstoje. Kada ga nafilujemo kremom i ukrasimo malinama, dobijamo kolače koji prijaju svim čulima. Lepi na oko i sočni, nestaće začas sa tanjira. Dragi naši, u nastavku sledi recept, koji će vas bar na kratko izmestiti u grad svetlosti. Uživajte!

Potrebno je (za 10 šušua):

Za šušu testo:

30 g neslanog putera

prstohvat soli

60 g prosejanog brašna

2 veća jajeta

1 žumance pomešano sa kašikom hladne vode

Za poslastičarski krem:

2 šolje mleka

pola štapića vanile

4 žumanca

105 g kristal šećera

1/3 šolje prosejanog brašna

Za dekoraciju:

voće strasti

1 umućen šlag

1 kg malina

prah šećer za posipanje

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200℃, a zatim pleh prekrijte papirom za pečenje.
  2. U manjoj šerpi pomešajte pola šolje vode, puter i so, pustite da proključa, pa smanjite temperaturu kako biste dodali brašno. Mešajte sve vreme, najbolje drvenom varjačom, dok se smesa ne zgusne. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se ohladi 4 minuta.
  3. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, i mešajte. Kada smesa postane dovoljno gusta, pripremite špric za torte i kolače kojim  ćete  na pleh istisnuti 10 šušua. Pre pečenja, nežno poravnjajte kolačiće viljuškom koju ste umočili u žumance pomešano sa kašikom tople vode.
  4. Pecite 20 minuta na 200℃, a zatim smanjite temperaturu na 150℃, i pecite još 20 minuta. Zatim isključite rernu, ali pleh ostavite još sat vremena u rerni da se šušu suši. Nakon toga, izvadite pleh i ostavite da se kolačići hlade.
  5. U manjoj šerpi pomešajte mleko i vanilu, i sačekajte da provri. Zatim sklonite sa ringle i mešajte da bi mleko poprimilo    aromu.
  6. Pomešajte žumanca i šećer u činiji otpornoj na toplotu. Mešajte 2 minuta, pa dodajte prosejano brašno.
  7. Izvadite štapić vanile iz mleka, a zatim dodajte mleko u smesu od žumanaca i dobro promešajte.
  8. Smesu ponovo sipajte u šerpu, i mešajte dok ne proključa na umerenoj vatri, a kada se zgusne, prelijte je u činiju. Još malo mešajte, ostavite da se ohladi i ubacite u frižider, gde može stajati najduže 4 dana.
  9. Šušu prepolovite kako biste dobili poklopce. U činiji pomešajte voće strasti sa kremom koji ste pripremili, i dobro promešajte. Zatim tu smesu polako sipajte u umućeni šlag, sve pomešajte i sipajte u špric.
  10. Na svaku polovinu šušua, poređajte 8 malina, pa ih nafilujte kremom od vanile, a preko ponovo poređajte maline.  Ostavite drugu polovinu šušua, pospite šećerom u prahu i ukrasite po jednom malinom.

cover Četiri neobična veganska sladoleda peanut-butter-and-chia-pudding Idealni letnji doručak: Osvežavajući čia puding sa voćem photo-1517093157656-b9eccef91cb1 3 recepta za najbolji domaći sladoled Pileća krilca Prvomajsko roštiljanje: Sočna pileća krilca · · · ·