suva sljiva
PULS GRADA · kulinarka

Šljive sa našeg podneblja smatraju se za najhranljivije i najkvalitetnije na svetu, i kao takve odavno su pravi srpski brend. Prepoznatljiv i specifičan ukus naročito sušenih šljiva, i visoki sjaj tamno crne nijanse, garantuju im vrhunski kvalitet. Sorta koja se pretežno koristi je “Stanley”, jer se kod nas pokazala izuzetno uspešnom.

Marinada za suve šljive
Suve šljive oprati mlakom vodom, pažljivo im odstraniti koščice i marinirati ih oko pola sata u polusuvom/poluslatkom crnom vinu, uz dodatak konjaka i cimeta, narendanog ili u prahu. Ovako marinirane šljive osnova su za recepte koji slede, ali mogu se i odložiti u frižider i poslužiti kao slatkiš.

Restovana pileća džigerica sa suvim šljivama
Pileću džigericu, krupnije isečenu, dinstati na sitno iseckanom crnom luku, sa dodatkom naseckanih mariniranih suvih šljiva. Začiniti sa malo soli, začinskim dodatkom jelima, krupno mlevenim biberom i kurkumom, povremeno dodajući marinadu za šljive.

Suve šljive urolane u slanini
U svaku šljivu iz marinade ubaciti po polovinu jezgra oraha. Uske režnjeve slanine uvaljati u sitno nastrugan sveži đumbir (ili đumbir u prahu), njima urolati suve šljive i učvrstiti prepolovljenim čačkalicama. Propržiti na vrelom ulju (ili zapeći u rerni, po četiri komada na šašlik štapićima) dok slanina ne ispusti višak masnoće. U otopljen maslac i malo ulja umešati mleveni rogač da se zgusne, pa u tu masu dodati pavlaku. Ovim sosom preliti propržene šljive u slanini. I đumbir i rogač imaju opor ukus, ali ovaj recept daje jedinstven rezultat!

I šljive sa džigericom i ove sa slaninom servirati sa kuvanim krompirom, prelivenim sa malo maslinovog ulja i posutim sušenim peršunom A uz oba recepta dobro ide i salata od šargarepe, celera i rena: narendati šargarepu, celer i ren, dodati maslinovo ilje, sok od jednog limuna, malo meda, nekoliko kapi aceto balsamica, malo soli i bibera.

Suve šljive u čokoladi
Mariniranim suvim šljivama dodati sok od jedne pomorandže, vanilin šećer ili narendan vanilin štаpić, malo meda, nekoliko kapi maraskina i ostaviti da odleže bar pola sata. Blago ih protresti, u svaku ubaciti po pečeni badem, uvaljati ih u narendanu gorku crnu čokoladu, poredjati na tanjir i odložiti u frižider da se stegnu.

Jela služiti sa polusuvim starijim crnim vinom, a desert sa slatkom malvazijom ili tokajcem, portom, ili uz konjak i kafu.

coverdef Kiseli kupus: Nezaobilazni gost svake slave Pečene masline Pečene masline – idealna užina Bundeva Kako da u Noći veštica pametno žrtvujete bundevu Topla čokolada Jesenji recept: Topla čokolada ·