pexels-photo-606545
U VAZDUHU · svet

Vlada Švajcarske je 10. aprila zvanično objavila svoju nameru da prekine praksu zahtevanja od kompanija koje proizvode kafu da čuvaju zalihe zrna ove biljke. Svoju odluku su obrazložili izjavom da „kafa ipak nije toliko neophodna za preživljavanje stanovnika zemlje u teškim okolnostima“. Ljudi su, prirodno, reagovali negodovanjem kada su čuli ovaj „napad“ na svoj omiljeni napitak.

Ovaj zaista bizaran propis datira još od perioda između dva svetska rata. Švacarci, koji su vojno neutralni od Bečkog kongresa 1815, su iz nekog razloga smatrali da je bitno da u slučaju ratova, prirodnih katastrofa ili epidemija, imaju dovoljno zaliha kafe. Kompanija Nestle i drugi proizvođači, uvoznici i prodavci kafe su obavezani zakonom da čuvaju određenu količinu zrna ove biljke.

Sada, međutim, je odlučeno da se prestane sa ovom praksom budući da kafa nema značajnu nutritivnu vrednost za ljudski organizam i samim tim se može bez problema živeti bez nje. Prosečan stanovnik Švajcarske u proseku konzumira oko 8 kg kafe godišnje pa je potpuno očekivano da su razne organizacije ljubitelja ovog napitka digle buku povodom vladine odluke i zahtevali su od zvaničnika da je ponište.

Reakcije kompanija su bile podeljene. Neke su se već toliko navikle na sadašnji sistem da će im nove promene doneti veliku glavobolju kada budu morale da smisle novu politiku čuvanja zaliha, dok su se druge pomirile sa vladinom odlukom i uopšte je nisu komentarisale. Obaveza čuvanja zaliha kafe ističe 2022. pa ostaje da se vidi da li će se Švajcarci u međuvremenu ipak dozvati pameti i ponovo uvrstiti kafu u namirnice bez kojih se ne može!

http___cdn.cnn.com_cnnnext_dam_assets_190402121709-02-deepest-pool-poland Otvara se najdublji bazen na svetu airbnb-x-louvre-julian-abrams14 Airbnb vas poziva da prenoćite u Luvru cover www.oxforddictionaries.com Neobična čitanja sudbine širom sveta BeFunky-collage (1) Znate li koliko zaista vrede britanski kraljevski dragulji? ·