poljska
U VAZDUHU · svet

Malo selo na jugoistoku Poljske ima zaista neobičnu tradiciju. Crkva, svaka kuća, pa čak i štala su prekrivene divnim, dekorativnim crtežima cvetova. Malo poljoprivredno selo Zalipie, samo 90 minuta od Krakova može za sebe da kaže da je šareno kao livada u cvatu.

A, kako je ta tradicija počela? Nije sasvim jasno, ali jedna priča kaže da je za sve kriva loša ventilacija na pećima kojima su se meštani zimi grejali. Kako bi sakrili čađ sa svojih kuća, žene su počele da ih oslikavaju. A čak i kad je ventilacija poboljšana, oslikavanje kuća je nastavljeno. Od 1948. godine ovde se bira i najlepše oslikana kuća. Pa, ništa kao dobra stara komšijska konkurencija.

Za vreme Drugog svetskog rata 17 odsto populacije je umrlo, a u Zalipie je oslikavanje kuća bilo i način da se prikriju štete izazvane ratom. Danas, ovo selo privlači ljude svojom šarenolikošću i posebnom atmosferom.
U galeriji pogledajte neke od neobičnih street art radova u jednom selu Poljske.

Zalipie, PoljskaOtvori galeriju
gradovi Top 10: Najskuplji gradovi za život u 2017. godini rusija Šareni šljunak od flaša alkohola danska Zašto Danska ima najsrećnije zaposlene na svetu? fika Da li znate šta je fika? · · ·