cover
PULS GRADA · gastro

Svaka osoba ima svog savršenog para, pa tako i svaki sir ima svog idealnog kompanjona. Kako se praznici bliže, nema ništa lepše, jednostavnije i modernije, nego poslužiti veliku drvenu dasku punu raznih sireva, zajedno sa njihovim najboljim pratiocima. Kako bi vam olakšali ovo gastonomsko kombinovanje, saznajte šta uz koji sir najbolje ide.

Čedar + jabuka

Poznato je da se sirevi odlično slažu sa svežim i suvim voćem. Ovakve slatko-slane kombinacije ukusa, kao i različite teksture, uvek su uzbudljive. Kada birate čedar odaberite stariji, jer će se njegova zokružena slanoća, koja nosi oštru notu, odlično slagati sa svežom, hrskavom i slatkom jabukom.

Bri + pivo

Okrenite se ovom paru kada se zaželite jednostavnog, a opet upečatljivog dua za vaše nepce. Kremasti i puterasti bri savršeno će se uklopiti uz lagano i prozračno pivo koje ga neće previše nadjačati. Zbog toga su idealna delikatna pilsner piva, jer će nežno zaokružiti slanoću bria.

Parmezan + pršuta

Luksuzne namirnice uvek se nepogrešivo nadopunjuju. Upravo iz tog razloga, ovakvo uklapanje predstavlja holivudski par među sirevima i njima komplementarnim pratiocima. Iako su oba dosta slana, meka slatkoća pršute povezaće se sa odsečnim parmezanom orašastih nota. Kako bi sve funkcionisalo skladnije samo treba čitavoj priči da pridružite kvalitetno i dobro ohlađeno belo vino.

Rikota + paradajz

Poznat kao blag i suptilno bezukusan kremast sir, rikota je vrlo svojevrsna pa se da upotrebiti kako u slanim tako i u slatkim jelima. Za idealan balans uparite je sa sočnim i zrelim paradajzom, jer će jedno iz drugog izvući maksmimum svojih pojedinačnih ukusa. Ne zaboravite da pre posluživanja sve blago zaspete kvalitetnom krupnom morskom solju.

Kozji sir + sauvignon blanc

Ukoliko imate fin komad baget hleba ili neke fensi krekere, ne postoji ništa što će se bolje razmazivati po njima od kozjeg sira. Njegov bogat i pun ukus jedino još može poboljšati po koji gutljaj prefinjenog sauvignon blanc vina. Poznat po svom suvom, reskom i delimično oporom ukusu, ovo belo vino će na pravi način izbiti u prvi plan delikatesni sir od mirisnog kozjeg mleka.

Burata + rukola

Ako niste ranije čuli za sir burata, sada je definitivno došlo vreme da se upoznate s njim. On je neverovatna rajska kombinacija najsvežije mocarele u čijem centru se nalazi tečni mlečni krem. S obzirom da u sebi poseduje dve teksture, sjajan je za kombinovanje sa salatama, jer njegov tečni deo pravi vrstu dresinga kada ga uparite sa ekstradevičanskim maslinovim uljem i malo aćeta balzamika. Najbolje ide uz ljutkastu i hrskavu rukolu, koja unosi biberkastu oštrinu i upečatljivo zelenilo.

Buđavi sir + med

Med zapravo ide uz većinu sireva, pa vam tako on uvek može poslužiti kao dobar kompanjon uz omiljeni mlečni proizvod. Ali, ako bi morao da se izabere sir uz koji najbolje ide, onda je to svakako jedan od onih sa plavom plesni ili plemenitom buđi. Takozvani buđavi sirevi mogu biti slaniji i tvrđi, kao i mekši i slatkastiji. Koji god da više volite, dovoljno je da ga povežete sa slatkim medom kako biste dobili savršen spoj ukusa.

Organski krekeri Granum Organski krekeri Granum: Zdrave grickalice 12okokitchen-12-5a1fb44cdc36e__700 Umetnost iz rerne Slika 1cover Drugačije beogradske pekare shutterstock_666882877cover Burek: Lični potpis svakog pekara · · · · ·