covercrniisarenisladoledi
PULS GRADA · kulinarka

Činjenica: sladoleda nikad dosta! Na štapiću, u kornetu, u kutijici ili kutiji, kako god preferirate da ga konzumirate uvek je dobrodošao. Dva trenutno oprečna trenda kažu: ili kao noć crn sladoled, ili veseo u duginim bojama. Oba možete i sami napraviti, i to bez veštačkih boja i aroma, koristeći isključivo prirodne sastojke, od onih očekivanih, poput voća, do manje očekivanih, nalik aktivnom uglju.

Ako želite kremasti sladoled, bogatog mlečnog ukusa, opredelite se za crni, a ukoliko ste za lagani voćni ukus koji osvežava, zgrabite štapić onog u duginim bojama.

Crni sladoled

Poenta pre svega jeste u efektnoj crnoj boji koja se dobija iz aktivnog uglja, koji je pritom zdrav i pogodan za detoksikaciju. Zatim dolaze osnovni sastojci koji su baza sladoleda, a ukuse možete prilagođavati svojim željama. Za maksimalno osveženje u nastavku sledi crni sladoled sa ukusom limuna, sa svima omiljenim oštro-kiselkastim šmekom.

Sastojci

1 šolja slatke pavlake
1 šolja kisele pavlake
100 g kondenzovanog mleka
1/4 šolje izdrobljenog aktivnog uglja
1 kašika soka od limuna
1 kašičica narendane kore limuna
1 kašičica ekstrata vanile
korneti (ukoliko želite)

U velikoj ohlađenoj metalnoj činiji ručnim mikserom na maksimalnoj brzini umutite slatku pavlaku i deo aktivnog uglja. Kad smesa postane gusta i kompaktna, odložite je na stranu. U drugoj, manjoj činiji dobro umešajte ostale sastojke. Nežno mešajući spojite sadržaje obe činije, zatim prebacite u metalnu ili staklenu četvrtastu činiju, prekrite providnom kuhinjskom folijom, i odložite u frižider na najmanje 12 sati. Služite u činijicama za sladoled ili u kornetima.

Sladoled duginih boja

Ovo je zdrava poslastica koja neće učiniti da imate bilo kakav osećaj krivice. Slatkoća se dobija isključivo iz samog voća, bogatog vitaminima i minerilima, što je takođe idealan način da naterate decu da unesu neophodnu dnevnu dozu voća preko ovog sladoleda koji svakako neće odbiti.

Osnovna baza za sve slojeve

1 banana
1/2 šolje grčkog jogurta
voda po potrebi

za crveni sloj koristite 1/2 šolje smrznutih jagoda i 1/2 šolje smrznutih malina
za narandžasti sloj koristite 1/2 šolje smrznutih breskvi, 1/4 šolje smrznutog manga i 1 manju oljuštenu pomorandžu
za žuti sloj koristite 1 šolju smrznutog ananasa
za zeleni sloj koristite 1 šolju smrznutog ananasa i šaku spanaća
za ljubičasti sloj koristite 1/2 šolje smrznutih kupina i 1/2 šolje smrznutih borovnica

U blender ubacite sve sastojke za jedan sloj, dodajući vodu kako biste dobili željenu gustinu, a zatim sameljite. Kada prebacite prvu smesu (sloj) u činijicu, properite blender i pređite na sloj u sledećoj boji, prebacujući svaki sloj u posebnu činijiu, i obavezno perući između svakog blendiranja. Izaberite plastične modle za sladoled sa štapićima, koje možete lako nabaviti u radnjama gde se prodaje posuđe. Sipajte pažljivo kašičicom sloj preko sloja, dok ne dođete do vrha. Ostavite da prenoći u zamrzivaču. Sladolede izvucite tako što ćete modle blago potopiti u veliku činiju ili sudoperu napunjenu vodom na sobnoj temperaturi. Posle par sekundi nežno prodrmajte štapić da vidite da li je sladoled spreman za vađenje.

Jovana Kostić Čarobna Snikers torta Jovana Kostić Jovanin sladoled od banane Jovana Kostić Vreme je za novi doručak: 4 sloja zdravog uživanja Jovanini recepti Jovanin prolećni tiramisu · · · · · ·