central-park-new-york-1526978091
PULS GRADA · destinacija

Central park je najpoznatiji, najposećeniji i najfotografisaniji park u Njujorku. Svake godine njegovim stazama prošeta čak 42 miliona ljudi, koji se rekreiraju, ručavaju ili venčavaju. Često ga nazivaju zelenim plućima Menhetna i predstavlja prvu destinaciju na koju se turisti zapute kada slete u Njujork.

U redovima koji slede saznajte zanimljivosti o Central parku, koje ga čine bajkovitim i divnim u svim godišnjim dobima.

Mikrokosmos države Njujork

Posmatran sa prozora okolnih zgrada, Central park podseća na prostrani trg, na kome se smenjuju čistine i livade. Zapravo, zamišljen je tako da predstavlja mini verziju države Njujork, još preciznije, Menhetna. U najjužnijem delu koji vodi ka Kolumbovom trgu, može se primetiti plansko sađenje drveća, te vam se čini da ste na Menhetnu. Kako se krećete ka severu parka, staze postaju krivudavije, a šuma gušća, te se oseća blizina planina Ketskil.

Najveći rekreativni centar u Njujorku

Central park nudi brojne mogućnosti za ljubitelje sporta. Ovde možete igrati bejzbol, fudbal, tenis, bacati frizbi, voziti se u čamcu, klizati, voziti bicikl, ili imati čas joge ili pilatesa na otvorenom. U toku letnjih meseci, otvoren je bazen u severnom delu parka.

Savršen ambijent za venčanja

Njujorčani se sve češće odlučuju da najvažniji dan u životu provedu upravo u Central parku. Ono što je važno, čelnici grada pobrinuli su se da na jednom mestu dobijete sve, od neophodne dokumentacije, preko dekoracije, do organizovanja same svetkovine.

Deca i žene nisu bili predviđeni ovde

Ljudi koji su bili zaduženi za uređenje parka, tokom 19. veka, nisu predvideli boravak dece u njemu. Naime, duge šetnje u tišini bile bi narušene dečjom grajom. Kada su u pitanju žene, tu se javio drugi problem. Ukoliko bi bile viđene same kako lutaju šumom, bile bi optužene za bavljenje prostitucijom.

Dom statue posvećene liku Alise iz zemlje čuda

Nakon prvobitnog isključivanja dece iz zone parka, situacija se promenila. 1959. godine Central park je ulepšan statuom izvajanom prema liku Alise iz zemlje čuda. Izrađena je od bronze, a omiljenom liku iz detinjstva, društvo prave Ludi šeširdžija i Beli zec. Deci je dozvoljeno penjanje, kako bi izbliza videli i dodirnuli sve detalje.

Uživanje u delima Šekspira

U poslednjih 60 godina tokom letnjih meseci, ovde se održavaju manifestacije posvećene slavnom engleskom književniku. Ulaz je besplatan, jer je tvorac ove ideje želeo da umetnost bude dostupna svima. Ove godine na repertoaru su Otelo i Bogojavljenska noć. Karte se mogu naručiti preko interneta.

Ovčijom livadom nekada su se zaista kretale ovce

Danas posetioci parka na Ovčijoj livadi organizuju piknik ili se sunčaju. Međutim, sve do kraja 19. veka, ovim prostorom kretale su se ovce, koje su pasle travu. Tako je ova livada dobila naziv. Bilo je potrebno puno truda da bi se teren oporavio, a zimi je ovaj deo parka zatvoren, kako bi u punom sjaju dočekao proleće i leto.

Krivudave staze da bi se izbegle trke kočija

Ako se izuzme glavna avenija, veći deo Central parka čine vijugave staze i krajolici, i to ne samo zbog lepote predela, već da bi se ograničila brzina kočija. Uređivači parka nisu predvideli mogućnost zamena kočija biciklima. Posetioci se često odlučuju za ovu opciju, što je uzrok velikog broja nezgoda.

Plaosnik-Ohrid Zašto Makedonija treba da bude vaša sledeća destinacija? collage Jedinstveni suveniri koje možete kupiti samo u Rusiji shutterstock_571370566 Najšarenije ulice Evrope krakow-naslovna Trip Advisor preporučuje top destinacije za ovo leto · · · ·