107f604f5845f2548f66834796f5f58d1b2b3b2958ffc561295e03172caa42328a508346ad2715cb33cbbd3f4c432962-1532632568
PULS GRADA · aktuelno

Prošlo je već šest godina od kada se u knjižarama pojavio roman spisateljice Elene Ferante, pod nazivom „Moja genijalna prijateljica”. Ovo je prvi deo priče iz četiri dela, koja beleži prijateljstvo dve žene, od detinjstva u siromašnom predgrađu Napulja, pa sve do zrelih godina. One su spoj različitosti, Elena je povučena, a Lila odsečna i živahna. Ljubitelje knjige nedavno je obradovala vest da će roman dobiti i svoju ekranizaciju, te da će istoimena serija postati prvo strano ostvarenje produkcije HBO.

Novinari su prošle nedelje imali priliku da steknu uvid u proces snimanja, i otkriju detalje koji do sada nisu bili poznati javnosti. Dočekali su ih reditelj, Saverio Konstanco, kao i izvršni producenti serije. Reč je o velikom poduhvatu koji se snima temeljno, kako bi krajnji rezultat bio sjajan. Od ranije su poznata imena glavnih glumica, a mi vam u nastavku otkrivamo neke zanimljivosti sa seta, te šta uskoro možete da očekujete na malim ekranima.

1. Ni reditelj, ni producenti do sada nisu upoznali Elenu Ferante

Spisateljica čiji je pseudonim Elena Ferante, i čije pravo ime nam nije poznato, u pisanoj je komunikaciji sa autorima serije, a posrednik je njen izdavač. „Dopisujemo se mejlovima od samog početka snimanja”, izjavio je Konstanco. Ne znam kakva je osoba, a iskren da budem, nisam ni previše znatiželjan da je upoznam, jer je aktivno uključena u proces rada,” dodao je on.

2. Serija će imati titl i na engleskom i na italijanskom jeziku

U Italiji su u upotrebi različiti lokalni i regionalni dijalekti, a napuljski, na kome se odvija radnja serije, gotovo je nerazumljiv stanovnicima drugih regija. Jedan od izvršnih producenata izjavio je da mu je napuljski dijalekat stran, jer je rođen u Rimu. To otežava rad kako njemu, tako i njegovim kolegama, te će serija imati i italijanski titl. Reči hvale upućene su na račun Feranteove, za koju smatraju da se vešto poslužila dijalektom kako bi napravila razliku u klasi i nivou obrazovanja. Postavlja se pitanje koliko će te nijanse moći da se pretoče u engleski jezik.

3. U planu je snimanje četiri sezone

Prva sezona će imati ukupno 8 epizoda u koje će se smestiti radnja romana u celosti. Pošto Moja genijalna prijateljica ima tri nastavka, snimaće se još tri sezone, i serija će ukupno imati 32 epizode.

4. Bilo je potrebno napraviti novu scenografiju, jer se Napulj vremenom izmenio

Serija je snimana na različitim lokacijama u Italiji, jer se Napulj dosta izmenio u odnosu na sredinu prošlog veka, kada počinje radnja romana. Pored toga, izgrađena je scenografija na otvorenom, koja je odlično poslužila za snimanje pojedinih scena. „U trejleru ste imali priliku da vidite deo te scenografije, nedaleko od Napulja. Prosto je bilo nemoguće pronaći autentične lokacije u gradu”, ocenio je reditelj.

5. HBO nije razmatrao opciju snimanja na engleskom jeziku

Tvorci serije otkrili su interesantan detalj sa početka snimanja. Naime, prvo pitanje koje im je postavljeno na razgovoru sa američkim saradnicima, bilo je da li će serija biti snimana na napuljskom dijalektu. Priznaju da su bili iznenađeni, ali su odgovorili potvrdno. Naravno, interesovalo ih je zašto HBO insistira na jeziku, a odgovor je jednostavan. Želeli su da produciraju autentičan projekat, te je to jedini logičan sled događaja.

charlies-angels Upoznajte nove „Čarlijeve anđele” Mc Donalds Kolekcija od 12 igračaka uz Happy Meal ponudu on-the-street-2713688_1920-1000x500 Da li će Jandeks tolerisati pijance? Grand aroma 3 Najlepše knjige uz šoljicu Grand Aroma kafe u Nišu · · · ·