BRITAIN-ART-AUCTION-WARHOL
PULS GRADA · lepota

Godine 1954. jedan novinar upitao je Marilyn Monroe šta nosi na sebi kada ide da spava. Ona je odgovorila čuvenom i mnogo puta citiranom rečenicom: “Samo nekoliko kapi Chanel No.5.” U susret petoj verziji ovog kultnog mirisa, koja se pojavljuje ovog septembra, pozabavićemo se malo njegovom istorijom.

Ranih Dvadesetih, nakon što je Gabrielle Coco Chanel kreirala jakne od tvida i tašne koje su i dan danas voljene i tražene, kreirala je još jedan nezaboravni proizvod – parfem Chanel No.5.

Postoji mnogo teorija zašto ovaj čuveni parfem u svom nazivu nosi baš broj pet. Jedni misle da je to redni broj uzorka za koji se Coco odlučila dok je isprobavala razne varijante ovog parfema. Drugi smatraju da je pet bio njen omiljeni broj, te ga je odabrala kako bi doneo sreću. Treći kažu da ima veze s njenim horoskoskim znakom lava, koji je peti u nizu.

Coco je sarađivala sa Ernestom Beauxom, poznatim parfemistom tog vremena, kako bi kreirali novi i revolucionarni miris za to vreme. Ona je želela jak i izražajan parfem. U to doba mirisi su se uglavnom nazivali “jasmin iz Južne Francuske” ili “ljiljan iz doline”, ali kao i uvek, Coco je želela da ide protiv opštih standarda i stvori parfem koji u sebi sadrži više pomešanih mirisnih nota, a ne samo jedan određeni cvet. Zbog toga je prvi Chanel No.5 sastavljen od više različitih mirisa, kao što su ilang-ilang, jasmin, ruža, sandalovina i Burbon vanila.

Godine 1937. Coco Chanel je lično postala ambasador i predstavnik svog parfema. Tako je kampanja fotografisana u njenoj hotelskoj sobi u Ritzu, a ove slike su kao reklama zatim objavljene u Harper’s Bazaaru. Tokom decenija, mnoge muze su reklamirale Chanel No.5, između kojih i Catherine Deneuve, Nicole Kidman, Audrey Tautou, Gisele Bündchen…

Da ovaj parfem nije samo kralj (kraljica) među mirisima, i jedan od omiljenih izbora mnogih poznatih, već da je i deo pop kulture, dokazo je Andy Warhol. On je 1960. godine napravio seriju slika sa Chanel No.5 kao glavnim akterom.

Tokom godina sve se menja, pa i forma ovog parfema, kako u mirisu, tako i u izgledu. Evo preseka od prvog pa do petog, koji nas očekuje za četiri meseca.

1 Chanel No.5 Parfum

Kada ga je Gabrielle prvi put kreirala 1921. godine sa Ernestom Beauxom, želela je, po njenim rečima: “da pruži istinski miris žene, koji će biti postojan.” On je ujedno i najdugotrajniji i najpostojaniji od svih Chanel No.5. Njegov intenzivno upečatljiv miris neće izvetriti, pa će vas pratiti od jutra do večeri.

2 Chanel No.5 Eau de Toilette Spray

Tri godine nakon prvog i originalnog parfema, Ernest je kreirao toaletnu vodu. Osim što je bočica upadljivo drugačija, jer je uža, viša i izduženija od prvobitne boce, miris se takođe razlikuje. Za razliku od prvog, mnogo je blaži, pa se može nanositi na čitavo telo. To ga čini idealnim za vruće letnje dane.

3 Chanel No.5 Eau de Parfum Spray

Mnogi će reći da je u ovoj bočici postignuta zlatna sredina. Pojavio se 1986. godine, a ovoga puta magičnu mešavinu je kreirao Jacques Polge. Podseća na prvi i originalni Chanel No.5, ali je za nekoliko nijansi blaži. Po svom intenzitetu negde je između parfema i toaletne vode. Bočica i boja najviše asociraju na original.

4 Chanel No.5 Eau Première

Dvadeset godina nakon trećeg Chanel No.5, Jacques je izbacio na tržište novu verziju ovog klasika. Osim što je zadržao lakoću u svom mirisu, nove karakteristike ogledale su se u tome da parfem bude što moderniji, ali opet i da bude veran omaž originalnom mirisu.

5 Chanel No.5 L’Eau

Ove godine, tačnije ovog septembra, očekuje nas peta verzija ovog parfema. Nju će kreirati Olivier Polge, sin i naslednik prethodnog kreatora Jacques Polgea. Po Olivierovim rečima, ovo će biti do sada najsvežiji Chanel No.5. O tome govori i njegov naziv eau, što na francuskom znači voda. Otuda i prozračna boja parfema. I dalje je tu prvobitni miris ruže i jasmina, ali ovaj put sa dodatkom citrusne note limuna, mandarine, pomorandže i bergamota. Ovo će biti jedan svež, nov i spontaniji Chanel.

PicMonkey Collage Umetnost iscrtavanja usana Prolećne frizure 5 idealnih prolećnih frizura koje se mogu napraviti za 1 minut TENDERTALK-FULLBLEED Magija na usnama: Karmin koji menja boju Lakiranje noktiju Istorija manikira – nokti kroz vreme · ·