shutterstock_386913631-1000x500
U VAZDUHU · svet

Ukoliko ste ljubitelj čokolade, a imate slabo srce, ovaj tekst nije za vas. Naučnici su istraživanjem došli do saznanja da će biljka kakao, od koje se pravi čokolada, nestati sa lica Zemlje do 2050. godine, zbog globalnog zagrevanja. 

Stručnjaci predviđaju da će ovo slatko i cenjeno dobro koje ljudi obožavaju, nestati za 30 do 40 godina, usled rasta temperature u krajevima gde se uzgaja kakao. Ova biljka od koje se pravi čokolada raste oko ekvatora, a razvija se pod posebnim uslovima koji zahtevaju visoku vlažnost vazduha i brojne padavine. Međutim, rast temperature od 2,1 stepen Celzijusa u nardnih 30 godina, za koju se očekuje da će biti uzrokovana globalnim zagrevanjem, može biti fatalna za ovu biljku, a to je i automatski fatalno po čitavu globalnu industriju čokolade.

Naučnici veruju da, ako se temperatura poveća a iz tla i biljaka sve više vode eksploatiše, neće biti dovoljno kiše da nadoknadi gubitak vlage. Ukoliko dođe do toga, uzgajivači će morati da svoje plantaže prebace na planinske terene. Zemlje kao što su Obala Slonovače i Gana u kojima se proizvodi više od pola svetske potrošnje ove biljke, a čije ekonomije zavise od izvoza onovnog sastojka čokolade, suočiće se sa neizvesnom sutuacijom.

Prošle godine su stručnjaci predviđali da se svet kreće ka nestašici najslađeg dobra, jer su kupci u zapadnim zemljama znatno povećali potrošnju čokolade. Prosečan potrošač na zapadu pojede godišnje 286 tabli čokolade. Snabdevanje ne ide u korak sa rastućom potražnjom, a veruje se i da je način uzgajanja krivac, jer se nije promenio više stotina godina

paris-syndrome-by-francois-prost-2_cover Kinezi su napravili svoju repliku Pariza coverzima U ovom mestu je izmereno neverovatnih -67 stepeni I-made-these-comics-to-compare-Chinese-culture-with-Western-culture-through-everyday-life-5a5865400add2__880 Duhovite ilustracije razlika između kineske i zapadne kulture This-Massive-Game-Of-Thrones-Ice-Palace-In-Finland-Is-An-Epic-Tribute-To-The-Showcover Finci su napravili zaleđeni hotel posvećen seriji „Game of Thrones“ · · ·