Veliki kenguri su se bolje prilagodili životu u ljudskom okruženju od manjih vrsta (foto Jacqui Barker)
U VAZDUHU · životinje

Ne deluje tako, ali ono što priroda besplatno odradi na godišnjem nivou vredno je milijarde dolara. Možete li da zamislite koliko bi truda i novca čovečanstvo moralo da uloži u oprašivanje biljaka kada ne bi bilo pčela? Koliko bi vazduh bio zagađen kada ne bi bilo šuma? Koliko bi ekosistemi bili pogođeni bez flore i faune koje održavaju krhku ravnotežu?

Biolozi procenjuju da na svetu postoji više od pet miliona životinjskih vrsta. Od tog broja, samo je jedan i po milion poznat i zabeležen u udžbenicima. Ostatak je skriven daleko od očiju javnosti, a mogao bi takav i ostati – mnoge vrste će izumreti pre nego što ih otkrijemo i opišemo. Uprkos nemerljivoj vrednosti, čak su i zakonom zaštićeni delovi prirode ugroženi delovanjem čoveka.

Naučnici su zabeležili postojanje pet velikih izumiranja živog sveta u prošlosti planete. Danas se nalazimo u šestom, koje su ljudi izazvali nesmotrenim ponašanjem. Procenjuje se da je trenutna stopa izumiranja vrsta veća od 100 do 1000 puta od prirodnog, postepenog izumiranja živog sveta. Glavni uzroci koji dovode do nestanka biljaka i životinja su pretvaranje ogromnih površina zemlje u poljoprivredne površine, neodrživa upotreba prirodnih resursa, uvođenje invazivnih vrsta, klimatske promene, zagađenje, urbani razvoj i internacionalni konflikti. Oko 23 odsto sisara i 12 odsto ptica nalazi se na listi ugroženih vrsta. U prošlom veku izgubili smo torbarskog vuka, kaspijskog tigra, arabijskog noja i mnoge druge životinje.

Pre ili kasnije, moramo shvatiti da se rane nanete prirodi vraćaju kao bumerang. Ekonomski razvoj može potrajati samo dok imamo prirodne resurse na raspolaganju. Posle toga, nastaju problemi. Na ispošćenoj zemlji cvetaju jedino požari, riba zagađena živom neupotrebljiva je za ishranu, bez prirodnih neprijatlja korisne vrste postaju štetočine… Ali, uspeh je moguć – mnoga prelepa bića, poput sivog kita ili antilope oriks, vraćena su sa ivice izumiranja. U našoj galeriji vrhunskih fotografija možete pogledati neke od predstavnika životinjskog sveta i podsetiti se da je nada za očuvanje prirode uspešna onoliko koliko smo joj posvećeni.

99 odsto ishrane džinovske pande zasnovano je na bambusu (foto Ami Vitale)Otvori galeriju
macke Groteskne mačke srednjovekovne umetnosti lZOLeDuFJRcGUsZbjqBQ_puipui1 Besprekorno obučeni zeka Mačke i krugovi Zašto mačke uvek sede u centru kruga page-cover-zivotinje Fantastični svet životinja jednog francuskog umetnika · ·