cover www.db-a.co i www.gcwengineering.com
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Globalno zagrevanje, klimatske promene i deponije đubreta, teme su koje zaokupljuju našu svakodnevnu pažnju i ujedno diktiraju budućnost. Upravo iz tog razloga, eko i zelena arhitektura pokušavaju da pronađu načine kako da se sačuva životna sredina i iz prirode iskoristi ono najbolje, bez da joj se nanese šteta. Evo nekoliko takvih primera.

Piše: Isidora Spasić

The CrystalLondon, Engleska

Pored toga što privlači na desetine hiljada turista godišnje, i što poseduje upečatljivu strukturu, The Crystal je jedna od „najzelenijih” zgrada ikada. Ona koristi dnevno svetlo kako bi se snabdevala energijom. Tako tehnologija pametnog osvetljenja preko solarnih panela stvara električnu energiju. Zgrada je osvetljena LED i fluorescentnim osvetljenjem, koje se pali i gasi u odnosu na dnevno svetlo. Na krovu postoji sistem koji skuplja kišnicu. Pored toga, prljava voda se reciklira, to jest filtrira, a zatim koristi kao pijaća.

Pixel BuildingMelburn, Australija

Ovo je prva „zelena zgrada” u Australiji koja je dobila maksimalan broj „zelenih zvezdica”, što je podstaklo druge arhitekte, urbaniste i kompanije da se više pozabave eko pristupom. Ono što Pixel Building čini posebnom jeste to da je 100% slobodna od ugljen-dioksida i ostalih komponenti baziranih na ugljeniku. Zgrada sistematično podržava metod carbon neutrality, što znači da ni jedna komponenta od koje je građevina sastavljena ne sme da sardrži ugljenik.

ACROS BuildingFukuoka, Japan

Iako je otvorena 1995. godine, zbog fuzije zelenila i arhitekture, do danas je zadržala status važnog primera eko-arhitekture. Unutrašnji deo ima atrijum koji dnevna svetlost u potpunosti ispunjava, zbog čega nije potrebno previše veštačkog osvetljenja. Specifičan dizajn dozvoljava da voda cirkuliše i teče kao na planini. Ovaj metod održava bogatu floru i sve biljke koje se protežu od krova zgrade do njenog dna.

Wat Pa Maha Chedi KaewSisaket, Tajland

Poznat još i kao Hram od million flaša, ovo neverovatno moderno sveto budističko mesto zaista i jeste napravljeno od 1.000.000 praznih plastičnih flaša. Budistički sveštenici su se i sami 1984. godine priključili ekološkoj akciji gradnje hrama. Ceo, da ga nozovemo kompleks, sastoji se od pivskih flaša.

Khoo Teck Puat HospitalJišun Central, Singapur

Da „zelena arhitektura” i te kako ume da bude humana, pokazuje i ova bolnica u Singapuru. Pored toga što je kompleks sav u zelenilu, kako bi pacijenti imali lepu i isceljujuću okolinu, postoje drugi samoodrživi faktori kojim se bolnica služi. Preko solarnih panela greje se voda, a solarna energija pretvara se u električnu, što je čini za 30% više nezavisnom u odnosu na standardne bolnice.

Taipei Public Library Taipei, Tajvan

Gradska biblioteka prva je ikada zgrada na Tajvanu koja je dobila najvišu ocenu od strane vlasti. Osim što je okružena travnjakom, biljkama i mnogobrojnim drvećem, biblioteka se koristi velikim prozorima kako bi na prirodan način osvetlila prostor. Osim toga, ovi prozori su pozicionirani tako da prave prirodan protok vazduha i ventilaciju, te erkondišni nisu potrebni. Krov je prekriven panelima koji solarnu energiju pretaču u električnu. Na krovu se još i skuplja kišnica, koja se koristi u toaletima biblioteke.

Tepisi u Palati Srbija radjeni su prema unapred osmsljenim kartonima Marina Benzona i Boska Petrovica (foto Tamara Stojanovic) Zanimljiva istorija: Zavirite u Titov i Rankovićev kabinet 1744-cover U ovom holandskom gradu ljudi žive u kućama u obliku lopte abandonedpaintingdrawing6-5c8aaa49c30f6__880-cover Napuštene vile Italije otkrivaju veliko kulturno bogatstvo ove zemlje BeFunky-collage (5) Ove stvari nikako ne treba da držite u spavaćoj sobi · · · · · ·