Kosta Milićević, Ostrvca kraj Krfa, 1918
KULTURA · art

Izložbu „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata – Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji‟ Narodni muzej u Beogradu realizuje u čast 170 godina od osnivanja institucije, ali i u okviru programa obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Tako autorka izložbe Ljubica Miljković kroz antologijski izbor umetničkog stvaralaštva iz prve dve decenije 20. veka ukazuje na značaj srpskog impresionizma, predstavljajući 105 vrhunskih dela koja se čuvaju u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Muzeju grada Beograda, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović, kao i radove koji se nalaze u privatnim kolekcijama, odnosno dela Nadežde Petrović, Mališe Glišića, Milana Milovanovića i Koste Miličevića, čiji su životi i umetnost neminovno povezani s tokom Velikog rata. Upravo su oni napravili ključni iskorak ka savremenom umetničkom izrazu, te njihov umetnički opus predstavlja početak moderne u Srbiji.

Doživljavajući dela Nadežde Petrović, Mališe Glišića, Milana Milovanovića i Koste Miličevića, ne pratimo samo uobičajeni muzeološko-linearni pregled određenog perioda u umetnosti, već smo pozvani i na refleksiju o prkosu u umetnosti i načinu sagledavanja i reagovanja na stvarnost.

Jeff Friesen LEGO radovi Jeff Friesen i radovi od LEGO kocki Smart Body Art Smart Body Art Automatski nacrt 512 sati sa Marinom Abramović Cvijanović Izložba Nemanje Cvijanovića „Smrt fašizmu – juče, danas, sutra!“ · ·