iftr 2018 srp2
KULTURA · pozorište

Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja (International Federation for Theatre Research – IFTR) započinje danas i trajaće do 13. jula u Beogradu.

Studio-Laboratorija izvođačkih umetnosti Fakulteta dramskih umetnosti, koji ove godine slavi 70 godina od osnivanja, ostvaruje ovu jedinstvenu manifestaciju kojoj će prisustvovati preko 900 gostiju – profesora, teoretičara, studenata i praktičara izvođačkih umetnosti.

Tema kongresa biće Pozorište i Migracija – pozorište, nacija i identitet između migracija i stabilnosti. Glavni govornici – predavači koji će održati opsežnija predavanja na temu kongresa biće i bivši studenti FDU koji su uspeli da izgrade internacionalne karijere i koji predaju na svetskim univerzitetima: dr Silvija Jestrović koja predaje na Vorik univerzitetu u Engleskoj, dr Ana Vujanović koja je profesor u Holandiji, dr Goran Stefanovski, profesor u Velikoj Britaniji, kao i dr Džejms Tompson iz Engleske.

Ovi izuzetni predavači baviće se temama migracije, identiteta, kulture, inkluzije, odnosom desnice i levice i radikalnim izvođačkim delima.

bolivud_3 Pozorište u junu sudbina jednog carlija Aktuelne predstave i premijere u beogradskim pozorištima Nordost Severoistok Pozorište u maju Ljubav i smrt Ljubav i smrt: Muzičko-scenska predstava Irine Dečermić ·