Serije
KULTURA · film/TV

Volite da gledate kriminalističke serije? Ako je odgovor potvrdan, obratite pažnju. Prve sezone serija „Fortitude“, „Bloodline“ i „Backstrom“ zavređuju da im date šansu.

Krimić koji se dešava u arktičkom gradiću? Zvuči zanimljivo. I jeste zanimljivo. Na tragu skandinavske škole krimića, Simon Donald je smislio koncept za Fortitude, gledanu seriju čijih je prvih dvanaest epizoda emitovano u periodu januar-april. Radnja počinje kao klasična misterija (znate kako to već ide – nakon zagonetnog ubistva sledi istraga i svi su sumnjivi), ali kasnije, negde otprilike na polovini, scenaristi počinju da koketiraju i sa drugom žanrovima – pre svega hororom. U pitanju je atmosferična serija, lepo snimljena i na trenutke istinski užasavajuća, mada, ako ćemo iskreno, pomalo neujednačena. Autentični zaleđeni pejzaži u kojima je smeštana radnja su atraktivni i u sebi spajaju neverovatnu lepotu i surovost. Međunarodnu glumačku podelu predvode Richard Dormer (Igra prestola), Sofie Gråbøl (Ubistvo), Stanley Tucci i Michel Gambon. Prvih 12 epizoda čine manje-više zaokruženu celinu, a druga sezona je već odobrena.

Netflix ima sve bolju produkciju. Po zamisli tima koji je osmislio Opasnu igra (Damages), snimljena je serija Bloodline. Po sredi je zaista prava gospoština, pa ne čudi da je nedugo nakon premijere prve sezone, odobrena i druga. Prvih 13 epizoda prate živote bogate porodice Rayburn u malom, naizgled idiličnom letovalištu u Floridi. Bloodline je kao stvoren za bindžovanje, to jest gledanje u jednom cugu. Serija počinje sporo, a onda, kako epizode odmiču, sve više dobija na zamajcu. Mračne tajne Rayburnovih isplivavaju na površinu, a glumačka ekipa briljira – pre svih Ben Mendelsohn i Sissy Spacek, mada nikako ne treba zaboraviti ni Kyla Chandlera (trener Taylor iz serije Friday Night Lights) koji tumači glavnu ulogu. U pitanju je zahtevna serija koja će, pre svega oduševiti gledaoce željne kvalitetnog dramskog sadržaja.

Američka serija Backstrom je zasnovana na delima švedskog pisca krimića Leifa G. W. Perssona (Laguna u junu objavljuje prevod prvog romana iz njegovog serijala o Backstromu/Bäckströmu). Serija kombinuje krimi zaplete sa dosta komedije, što Backstroma po tonu čini bliskim serijama kao što su aktuelni Battle Creek ili prerano ugašeni The Good Guys. Naslovnu ulogu tumači komičar Rainn Wilson koji se proslavio serijom The Office (2005-2013), a podršku mu pružaju Genevieve Angelson (druga sezona Kuće laži) i Thomas Dekker (John Connor iz serije Terminator: Hronike Sare Connor) Za razliku od serija Fortitude i Bloodline, svaka epizoda Backstroma se može posmatrati kao celina za sebe i donosi novu misteriju, mada postoji i okvirna priča koja se vremenom razvija (u epizodnoj, ali važnoj ulozi pojavljuje se i Lolita Davidović, jedna od najpoznatijih holivudskih glumica srpskog porekla). Sve epizode nisu podjednako dobre, mada detektiv Everett Backstrom i njegova ekipa poseduju neosporan šarm. Do sada je emitovano 11 od planiranih 13 epizoda, a Fox se još uvek premišlja da li će odobriti novu sezonu.

Black Mass Gotovo neprepoznatljiv Johnny Depp u filmu „Black Mass“ – pogledajte trejler Serial Top 5: Ženski vodič kroz “krimi” žanr Scream Queens Uskoro stiže nova horor komedija – pogledajte tizer za seriju „Scream Queens“ Mrkli mrak Premijera kratkog horor filma „Mrkli mrak“ · ·