Svi bendovi Mikea Pattona
KULTURA · muzika

Kada se govori o alternativnoj muzici, malo je ljudi koji su imali toliki broj tako različitih projekata kao što ih je imao Mike Patton, najpoznatiji kao pevač grupe Faith No More. Ovo je pregled stvaralaštva jednog od najupečatljivijih alternativnih vokala, koji ove godine slavi pune tri decenije na sceni, a ovih dana i svoj (tek) 47. rođendan.

Mr. Bungle

Sve je počelo kada je 16-ogodišnji Patton sa drugarima iz rodnog mesta upečatljivog imena Eureka u Kaliforniji osnovao eksperimentalni bend Mr. Bungle. Osim pesama i spotova koji otvoreno flertuju sa stvaralaštvom Davida Lyncha, bend je poznat i po dugogodišnjoj svađi sa Red Hot Chili Peppersima koja je kulminirala njegovim odstranjivanjem sa mnogih festivala od strane Anthonyja Kiedisa lično. Mr. Bungle je trenutno jedini Pattonov bend koji više ne postoji.

Faith No More

Već kao 20-ogodišnjak, Patton je u Faith No More-u zamenio pevača Chucka Mosleya, sa kojim je bend iza sebe već imao dva albuma. Prvi hitovi sa Pattonom bili su Epic i Falling to Pieces, a tri godine kasnije čuvena obrada Easy donela je bendu mejnstrim slavu. Nakon ukupno šest studijskih albuma, od čega četiri sa Pattonom, sastav se rasformirao, da bi 2009. godine ponovo počeo da radi. Na radost svih fanova, Faith No More će ove godine objaviti novi album, prvi posle punih 18 godina. Još jedna zanimljivost – u ranoj fazi razvoja benda, jedno kratko vreme njegov vokal je bila Courtney Love.

Fantômas

Ubrzo pošto je Faith No More prestao da postoji, Mike Patton je imao čak tri nova benda (kutak za enigmate: sva tri imaju „Tom“ u imenu), a prvi od njih je Fantômas. Ovaj eksperimentalni metal bend nije baš nešto što bi prosečan slušalac sebi pustio uz jutarnju kafu, ali svakako zavređuje pažnju. Ako ništa drugo, onda zbog činjenice da je za bubnjeve seo legendarni Dave Lombardo iz Slayera, gitaru je zasvirao frontmen Melvinsa Buzz Osborne, a bas Trevor Dunn, nekada takođe basista Mr. Bungle-a, a danas član sledećeg benda na spisku.

Tomahawk

Krajem 90-ih, Mike Patton je intenzivno razmenjivao muziku sa nekadašnjim gitaristom kultnog alternativnog benda The Jesus Lizard, Duaneom Denisonom. Ovo druženje je rezultiralo formiranjem još jedne, mnogo slušljivije, a iznad svega sjajne supergrupe – Tomahawk, u kojoj su im se pridružili bivši članovi još dva kultna benda, Helmeta i već pomenutih Melvinsa. U ovoj čuvenoj živoj izvedbi njihovog hita God Hates a Coward možete videti na delu svu Pattonovu harizmu i pozitivno ludilo.

Peeping Tom

Ovaj vrlo zanimljivi bend nastao 2000. godine nešto više je okrenut modernim hip-hop i RnB ritmovima, sa čestim beatbox podlogama koje uglavnom izvode čuveni beatboxer Rahzel i talentovana devojka umetničkog imena Butterscotch. Patton je jedini stalni član benda, a uz njega se smenjuju mnoga zanimljiva muzička imena. Na do sada jedinom, self-titled albumu gostovali su Norah Jones, Massive Attack, Bebel Gilberto, Dub Trio i mnogi drugi.

Ostalo

Od ostalih projekata, najupečatljivija je Pattonova saradnja na više nivoa sa čuvenim avangardnim kompozitorom i multiinstrumentalistom Johnom Zornom. Tu je i italijanski bend Zu, sa kojim je nastupio u beogradskom SKC-u. Ima i tri solo albuma, još sedam izdanja koja se vode kao saradnje sa raznim muzičarima i nebrojena gostovanja na tuđim albumima. Na kraju, komponovao je i muziku za četiri filma.

Milica Jovičić Mladi muzički talenti: Milica Jovičić Obojeni program Drug§tore concert: Obojeni program Converse Rubber Tracks Održana sedma Converse Rubber Tracks muzička radionica mick jagger i david bowie 10 očajnih pesama inače dobrih muzičara