Dolce IMG_6628 EDIT_cover
U VAZDUHU · grad

Nakon nekoliko pregleda restoranske scene na ovim stranicama, u ovom broju smo rešili da vas p(r)ovedemo kroz slatki deo gastroscene, koji se u poslednjih nekoliko godina šarmantno razigrao i potpuno promenio percepciju kad su u pitanju poslastice.

Iako smo u restoranima imali priliku da uživamo u izuzetnim slatkim kreacijama, koje nikako ne zaboravljamo, ovog puta skrećemo pažnju na ona mesta, i velika i mala, koja su nas osvojila svojim šarmom, smelošću, originalnim pristupom i sveukupnom ponudom poslastica svih vrsta, oblika i agregatnih stanja. Kao i svaki put do sada, redosled je slučajan, izbor sasvim ličan, sa željom da zasladimo varljivo proleće i vrelo leto ove 2017.

Coffee Room

Na dve lokacije, Topličin venac i prizemlje šoping-centra Ušće, nalazi se možda i najraskošniji i najreprezentativniji izbor poslastica u gradu, a i šire. Iza ove priče stoji čuveni Homemade sa svojom sjajnom selekcijom kolača među kojima su favoriti za ovo leto: presna limun & matcha torta, osvežavajući tart – jogurt i maline, Royal Mousse sa tri sloja musa (čokolada, jagoda, pistaći), sibirska torta (bela čokolada i aronija). Kreativno razigravanje ukusima i oblicima kolača u svim dimenzijama, od čuvenih makaronsa do neobičnih torti, uz fenomenalan sladoled koji osvaja prirodnim ukusima, te specijalna poklon-pakovanja za sve prilike, čine Coffee Room idealnim slatkim izborom. Najkvalitetniji sastojci, visoki standardi pripreme i usluge, te praćenje svetskih poslastičarskih trendova savršeno zaokružuju doživljaj. Jednostavno: Homemade – vaš slatki svet.

www.hmc.rs

Coffee Dream

Prepoznatljiv po raznovrsnim kreacijama od kafe poput nezaobilazne moke, „malo drugačijim“ sjajnim limunadama, bogatim šejkovima i frapeima, a sada već sa više od dvadeset lokala, Coffee Dream je od samih početaka imao i deo s kolačima i te kako vredan pažnje. Od mafina i braunija, preko zdravih crunchy parfea, do selekcije kupova i kolača, ove kafeterije pružaju jednako prijatan osećaj bilo da ste u centru grada, u nekom od lokala u okviru poslovnih zgrada ili uživate u prostranim i udobnim baštama od Dorćola i Vračara do Novog Beograda. U ovom periodu ne propustite Strawberry dream: jagode u čokoladi sa sladoledom i šlagom uz dodatke po želji (badem, lešnik, kikiriki, kokos), a među kupovima moćni Brownies cup. Jedinstvena kombinacija kafenih i slatkih trenutaka, idealna za sve prilike i svako doba dana.

www.coffeedream.rs

Ispeci pa reci

Šarmantan neveliki prostor na donjem Dorćolu koji odiše i osvaja toplom i domaćinskom atmosferom, mirisima i ukusima, zavodi originalnom slatkom ponudom. Ljubav i posvećenost očito su umešani u izdašne kolače koji se prave bez komplikovanih sastojaka i tehnika, a na nepcima donose finu simfoniju ukusa. Kukiji s braon puterom, bademom i belom čokoladom, s krem-sirom i oreo keksom, ovseni sa suvim grožđem, medom i orahom, samo su deo nesvakidašnjih formi kolačića, američke pite s jabukama, malinama i jagodama priča su za sebe, kao i odlični mafini i moćni brauni, dok su banana-bred i kolač „iz kalupa“ s malinama i limetom savršeno slatko otkriće. Mesto gde se kolači s uživanjem peku svaki dan, ceo dan.

Gundulićev venac 34

011/ 3391-662

www.ispecipareci.rs

Mandarina

Neobičan i originalan koncept poslastičarnice pozicionirao je ovaj brend interesantnog imena na posebno mesto gradske slatke scene. Inovativna i originalna, u dopadljivom i nevelikom prostoru, ekipa okupljena oko vlasnika koji je iskustvo i znanje stekao na prestižnoj londonskoj poslastičarskoj akademiji, stvara magiju lucidnih ukusa fino se poigravajući i teksturama i aromama u rasponu od musa od pistaća ili jagoda, preko hrskavih kora od lešnika ili ražanog brašna, do kreacija od najfinije belgijske čokolade.

Pravljeni u tri veličine, svaki od ovih kolača je priča za sebe, a definitivno za svaki važi slogan „Cake my Day!“.

Gračanička 16

011/ 4088-120

www.mandarinacakeshop.rs

Gospođa Mirkov

Među najnovijim imenima u spisku obaveznih slatkih tajni prestonice, Gospođa Mirkov je svoju priču smestila u zemunsko okruženje praveći posebne kreacije posebnih ukusa baziranih na čuvenoj francuskoj poslastičarskoj tradiciji. Godine posvećenosti i potpuna okrenutost autentičnim aromama i sastojcima rezultiraju istinskim senzacijama na nepcima poput sada već čuvene Pariz brest ili sasvim originalnih „šu“ (chou) formi koje osvajaju i pogled i nepca. Tartovi i cookies, rum-baba spakovana u teglicu, kolač s makom i niz slatkih delikatesa samo su neki od povoda da posetite ovu kreativnu slatku radionicu. Elegantan spoj tradicije i modernog.

22. oktobra 51, Zemun

069/ 7737-53

www.gospodjamirkov.tumblr.com

Ferdinand knedle

Neodoljiva poslastica iz kuhinja naših mama i baka dobila je svoju više nego uspešnu i umešnu verziju kroz magične ferdinand knedle i neobično prijatan kutak na pomalo neočekivanoj lokaciji, praktično na dnu Balkanske ulice. Držeći se proverenih receptura, a fino se poigravajući punjenjem, u ovdašnjim knedlama dobili smo niz zanimljivih ukusa, od tradicionalnih (šljiva), preko čokoladnih (nutela) do maštovitih kakva su ona s makom i malo ruma, savršena malina, „pijana“ s malo rakije, kranč ili rafaelo sa šumskim voćem. Dodajte tome i volšebne tople čokolade jednako smelih kombinacija ukusa i prirodne džemove od trnjina, šipurka i drena, imate niz razloga da otkrijete ovo mesto. Knedle kakve smo voleli i koje ćete voleti.

Gavrila Principa 58

061/ 1957-092

www.ferdinandknedle.rs

Crna ovca

Više nego simpatično mesto u Kralja Petra donelo nam je novu dimenziju sladoleda. Šarmantno i svedeno, autentično i neformalno, moderno i razigrano ukusima sladoleda u rasponu od gorgonzole i kajmaka do volšebnih kombinacija kakve su limun-bosiljak ili kivi-malina ili bela čokolada-jagoda. Negde između su famozni susam i limunana, orah i malina, a još dalje creme-brule i tiramisu, kafa i slani karamel. Istraživanje novih prostora sladolednih ukusa kroz Crnu ovcu dobilo je jedans nov ugao, više nego uzbudljiv i više nego maštovit. Fenomenalni rolerkoster sladolednih ukusa u svako doba godine…

Kralja Petra 58

063/ 1709-990

www.crnaovca.rs

Vida

Na ovom spisku našla se i Vida iz Novog Sada, mesto koje ne prodaje samo poslastice, ali je način na koji ih pravi i čarolija ukusa koje servira i te kako dovoljan razlog da bude u ovom izboru. Autentični domaći recepti i puno ljubavi, te pažnja poklonjena svakom detalju, rezultiraju šarmantnim kolačima koji zavode na prvi zalogaj. Bezglutenska Vida s neobičnim korama, čokoladna torta bez brašna, niz tartova, carrot-cake ili galeta s jabukama i brusnicama samo su deo ovdašnjih kreacija koje se domaštavaju na dnevnom nivou. I sve u ljupkom ambijentu, van centralnih gradskih tokova, s puno pažnje i posvećenosti. I zato: Viva La Vida!

Rumenačka 148 a, Novi Sad

021/ 6611-246

www.vidanovisad.com

Moritz Eis

Od njih je počelo moderno poimanje sladoleda na ovim prostorima, negde na početku druge decenije ovog veka. Doneli su minimalistički enterijer, vratili sladoled u originalan način čuvanja i preskočili vitrine, omogućili da probamo svaki ukus. A ukusi… Kreativno kombinovanje bez kraja, gde je sve inspiracija, od voća, preko kolača do povrća. Tako smo prvi put u formi sladoleda probali bundevu, cveklu i anis, ali i lubenicu, krušku i šljivu, te ukrstili zovu i limun, pomorandžu i đumbir, pa sladoled od baklave i krempite. Sa četiri lokacije u Beogradu, proširivši se na region i još mnogo dalje, Moritz je pokazao kako jedan dosledan i originalan koncept može postati svetski brend. Magija prvih drugačijih sladoleda na ovim prostorima i dalje traje.

Vuka Karadžića 9

060/ 5544-455

www.moritzeis.com

Bacio Gelato

Smeštena na samom početku Cvetnog trga, ova poslastičarnica, zapravo „sladoledžinica“, jedinstvena je gelaterija na ovim prostorima. Svi oblici sladoleda, od onih u formi štapića i keksa posutih raznim neobičnim dodacima, do korneta i serviranja u porcijama ili kupovima, osvajaju prirodnim ukusima. Ledena mermerna ploča (cold stone) za pripremu omogućuje neobično kombinovanje ukusa sladoleda koje volite, ubedljivo potvrđujući magiju koju donosi istinski zanatski gelato po recepturi starih italijanskih majstora. Kolači skladno zaokružuju doživljaj, od krempite s jagodama u teglici, preko ledenih trufli i mus torte do suflea, vrućeg kolača od jabuke (tart tatin) ili kolača s urmama. Sladak poljubac u srcu grada.

Njegoševa 1 a

011/ 3640-252

www.baciogelato.rs

Dolce

Interesantno dizajniran poveliki prostor poslastičarnice u Krunskoj ulici idealno je mesto za upoznavanje sa širokom kreativnom ponudom Tintolino family brenda iza koga je niz godina respektabilnog bavljenja kolačima i tortama. Ovdašnja ponuda osmišljena je zaista za sve sladokusce, od originalnih sladoleda (čokolada sa stevijom, italijanski krem s lešnikom, maskarpone s jagodom) preko pralina i pop cakes, makaronsa i sitnih kolača, tu su i klasici poput esterhazi i reforme, kapkejks i raw cakes. Tradicionalne i neke sasvim originalne recepture, domaće pečene kore, kuvanje na pari samo su neki od razloga zašto su ovdašnji kolači baš ovakvi. Dolce Vita u srcu Vračara.

Krunska 84

011/ 2421-292

www.dolcebytintolino.com

Flor

Autentuičan, zavodljiv i vrlo ukusan italijanski sladoled stiže iz svetski poznatog brenda, pravo u centar Beograda. Smešten neposredno pre Cvetnog trga, praktično prekoputa SKC-a u Kralja Milana, Flor pruža priliku za užitak u sladoledima i nizu srodnih slatkih formi poput vafli i interesantnih torti. Akcenat je svakako na „gelato Italiano“ koji se pravi bez upotrebe veštačkih konzervanasa, uz mleko i pavlaku, a ukusi se protežu od klasičnih do maskarponea sa smokvama i sladoleda s ukusom štrudle od jabuke, gde zaokruženost i punoća ukusa dolaze do izražaja u aromama nutele i crne čokolade, lešnika sa severa ili juga Italije, sjajne kruške ili pak fenomenalnog pistaća. Italiano vero!

Kralja Milana 31

069/ 1118-685

www.florgelato.rs

Le Petite Cantine

Francuski šarm i beogradski šmek simpatično i skladno su ujedineni i ukršteni u neformalno neodoljivoj francuskoj „pekari“ u Dobračinoj ulici. Poruka ispisana na zidu: „Ukusi se ne rađaju, ukusi se stvaraju“ ponajbolje opisuje ukuse ovdašnjih poslastica u rasponu od peciva i hlebova, preko apsolutno autentičnih kroasana, tartova, originalnih kolača s jabukama ili kruškama. Dnevna doza inspiracije za nove poslastice, celokupan ugođaj i koncept ove neobično dopadlijve „kantine“ osvaja vas čim kročite u ovo malo, ljupko prostranstvo francuskih delicija. Bon apetit!

Dobračina 19

063/ 1902-761

Amaretti Pasticceria Italiana

Autentična i ljupka poslastičarnica smeštena na uglu Niške i ulice Vojvode Šupljikca neguje ono najbolje i najslađe iz italijanske slatke kulinarske tradicije. Starinske tapete, gobleni, bakarno posuđe i limene kutije za kolače čine idealan ambijent u kome su kolači originalnih receptura čarobna oaza slatkih ukusa u kojoj nema veštačkih zaslađivača, boja i aditiva. Tartovi i kuglofi, kantućini s brusnicama i bademom, breskvice s nutelom, sakotini sa džemom od šljiva, samo su deo ovdašnjeg slatkog sveta, a posebni izbor kolača je u ponudi u vreme Božića i Nove godine, Mladenaca, Uskrsa. Savršen slatki doživljaj slatke Italije.

Vojvode Šupljikca 24

011 245 80 97

www.amarettipasticceria.com

Prva pivska tura Kako je bilo na Prvoj beogradskoj pivskoj turi 17498988_406004369783906_1275270653570502029_n_cover Urban Platz nastavlja da se razvija: Tattoo Platz počeo sa radom lemonberry_cover Lemon Berry Studio: Oaza kreativne zabave Plan-B-2017-Cover PLAN B – Festival subverzivnog filma · · ·