Aye-aye (Daubentonia madagascariensis) on a palm frond, Masoala Peninsula, Madagascar, Africa
U VAZDUHU · urban flash

Ne dajte da vas naslov zavara – mnogo volim životinje, samo ove ne bih voleo da vidim u mraku. Mogao bih i to da preživim, ali ne dok dotični pripadnici faune ne promene lični opis plastičnim operacijama do mere koju je dosegla glumica Renée Zellweger. Tada bi sve bilo u redu, jer bih, kao kada sam se zapitao ko je Renée sada i šta je uradila sa Bridget Jones, isto tako mogao da pitam: šta je ovo u gluvo doba noći ispod mog kereveta, a više nije lenjivac?

Šalu na stranu, možda životinje koje slede nisu privlačne za naše oko, ali i one mogu s užasom da posmatraju nas. Zahvaljujući štetnom delovanju čoveka, popis ugroženih vrsta na planeti premašuje 16 000 imena. Brojna društva za očuvanje živog sveta upozoravaju da svu pažnju odvlače simpatični banditi kakve su pande, pa se zaboravlja da i ružne životinje zaslužuju našu zaštitu.

5. Troprsti lenjivac

Moja noćna mora najstrašnija je kad se nađe na tlu, gde joj nije mesto – lenjivci žive visoko u krošnjama tropskih šuma Srednje i Južne Amerike. Hrane se žilavim lišćem, čije varenje može potrajati duže od mesec dana. Uprkos tome što su lenje smrde, nisu izgubili sve manire – priroda ih pozove jednom nedeljno, kada obavezno silaze sa drveta.

4. Aj-aj

Iako liči na Drakulinog ljubimca ili gremlina nahranjenog posle ponoći, aj-aj je u stvari lemur sa Madagaskara. Divlja noću, kada dugačkim srednjim prstom lupka po kori drveta, a potom osluškuje da li se ispod nje kreću larve insekata kojim se hrani. Lokalno stanovništo veruje da donosi nesreću i zbog toga ga ubija. Nadajmo se da će aj-aj da im podigne srednji prst i spadne sa liste ugroženih vrsta.

3. Purpurna žaba

Ova rugobica iz Indije ima veoma neobičan stil života. Ona provodi gotovo celu godinu pod zemljom, a na površini provede samo dve nedelje, kada u privremenim barama traži srodnu dušu. Zato što se toliko stidi, otkrivena je tek 2003. godine.

2. Riba mehur

Preko deset hiljada učesnika ankete izglasalo je ovu ribu najružnijom životinjom na svetu. Pobednica iz Australije je posle toga postala maskota Društva za zaštitu ružnih životinja. Želatinozno telo joj je samo malo gušće od vode, pa postaje još nesrećnija kad je ribari izvuku na površinu.

1. Gola krtica

Nemojte pamtiti ovu životinju po tome što izgleda kao da je izašla iz horor filma. Nemojte je pamtiti ni po tome što slepa živi pod zemljom u kolonijama, gde samo jedna ženka rađa mladunce, dok je većina ostalih, sterilnih jedinki posvećena sakupljanju hrane. Pamtite je po tome što je imuna na karcinom i što s njom živi nada da ćemo pronaći lek protiv ove opake bolesti.

Zamislite sada da se kockamo i uložimo sve u očuvanje samo one pozerke pande. Kakav bi to gubitak bio.

Šta sve žena preživi tokom jednog dana Šta sve žena preživi tokom jednog dana green fest Green Fest: 5. međunarodni festival zelene kulture OK Go – najambiciozniji spot snimljen iz jednog kadra OK Go – najambiciozniji spot snimljen iz jednog kadra Stručnjacima za organsku hranu podvalili Mc Stručnjacima za organsku hranu podvalili McDonalds