Apsint
U VAZDUHU · urban flash

Apsint, zeleno piće sa velikim procentom alkohola je u drugoj polovini 19. veka bilo inspiracija mnogim evropskim umetnicima, piscima i slikarima. Smatralo se da stimuliše kreativnost, pripisivala su mu se halucinogena svojstva, a zabrana proizvodnje trajala je skoro 100 godina.

Ovaj gorki aperitiv snažnog ukusa i sa 45 do 74 procenta alkohola, koji se pravi od biljaka pelin, anis i komorač, uvek se razblažuje vodom, u razmeri 1 prema 3. Kockica šećera se stavi na kašičicu, iznad čaše sa apsintom, a voda se polako preliva preko. Šećer služi da ublaži gorak ukus pića koje deluje kao i svaki drugi veoma jak alkohol – intenzivira raspoloženje i izoštrava čula.

Apsint, nazvan  Zelena vila je kultno piće, simbol boemske i stvaralačke atmosfere  19. veka. Edouard Manet je 1859. godine naslikao Apsinthe drinker, a Edgar Degas je na slici Čaša apsinta ovekovečio ženu koju je apsint učinio sumornom. Van Gogh je stvarao (i gubio razum) pod dejstvom apsinta kao i francuski pesnici simbolizma Baudler, Verlaine, Rimbaud i slikari Toulose Loutrec, Modgiliani, Picasso… Apsintu nisu odoleli ni pisci – Oscar Wilde, Guy de Maupassant koji je u knjizi Čudna noć u Parizu dočarao Pariske ulice izmenjene usled dejstva apsinta i Emil Zola koji je opisao dejstva zelene muze u pripoveci Gutljaj. Ernest Hemingway se sa apsintom sreo u Španiji 1920, i kasnije mu je dao značajan prostor u svojim romanima.

Mitska svojstva apsinta pripisuju se tujonu, jedinjenju koje se u njemu nalazi. Ali tujon je u ovom piću u jako malim dozama da bi postojali štetni efekti. Istina je da je većina slavnih umetnika, ljubitelja apsinta, patila od hroničnog alkoholizma. Halucinirali su usled stalnog opijanja i, verovatno, i usled preterane konzumacije lošeg apsinta koji nije pravljen od kvalitetnih sastojaka već su mu dodavane štetne alternative – industrijski alkohol i supstance  koje pojačavaju boju i aromu.

U  Francuskoj, na prelazu dva veka apsint je bio veoma popularan – u  Parizu je bilo oko 30 000 kafea a u  svakom od njih je, u 5 sati po podne, na snazi bio apsint Happy Hour. Porast alkoholizma  i snažna anti-apsint kampanja koja je ovo piće povezivala sa nasilnim zločinima bili su glavni uzroci zabrane- u Francuskoj je zabrana startovala 1915. godine i trajala blizu 100 godina – do 2000. kada je Le Fee Apsinth ponovo počeo da se (legalno) proizvodi i prodaje. U Švajcarskoj je zabrana ukinuta 2005, a u Americi 2007. godine. Danas postoji mnogo  proizvođača apsinta, a u Parizu se kultno piće može naručiti u mnogim kafeima ili istražiti u autentičnoj prodavnici apsinta.

David Bowie Fotografije iz pasoša slavnih ličnosti Dan zaljubljenih Čestitke protiv Dana zaljubljenih Kafeterija Platite šoljicu kafe poljupcem na Dan zaljubljenih Darth Vader Lookback Kako izgleda Facebook profil Dartha Vadera?