tariq_ali_7.jpg
KULTURA · knjige

Britanski intelektualac pakistanskog porekla, filozof, istoričar, pisac i novinar Tarik Ali biće Lagunin gost na predstojećem Sajmu knjiga 2013. godine.

Britanski intelektualac pakistanskog porekla, filozof, istoričar, pisac i novinar Tarik Ali biće Lagunin gost na predstojećem Sajmu knjiga 2013. godine.

Tarik Ali na Sajmu knjigaimg-tariq_ali_(7).jpg

Ljubitelji serijala „Islamski kvintet“ uživaće u druženju sa pronicljivim posmatračem istorije i savremene kulture Tarikom Alijem koji će u petak, 25. oktobra, u 14 sati na Laguninom štandu (Hala 1) potpisivati svoje knjige.

Kvintalogija „Islamski kvintet“ dobila je početkom 2010. nagradu „Granadillo“, koju dodeljuje Kulturni festival španskog grada Granade.
U saradnji sa Beogradskim sajmom knjiga, Kulturnim centrom Beograda i IK Laguna, filmski festival Slobodna zona 25. oktobra u 20 časova, u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6) prikazaće film „Južno od granice“ za koji je Tarik Ali pisao scenario.

Čuveni pisac za koganijedna tema nije tabu i za koga ne postoji istina koja se ne dovodi u pitanje najaviće ovogodišnji festival Slobodna zona.

Tarik Ali, urednik časopisa „New Left Review“, rođen je u pakistanskom gradu Lahoreu 1943. godine. U to doba grad je bio pod britanskom upravom u sastavu Indije, a tek 1947. će postati deo Pakistana. Alijevi opozicioni stavovi prema pakistanskoj diktaturi doprineli su da tokom šezdesetih godina pronađe stalni egzil u Velikoj Britaniji. Obrazovanje je stekao na Oksfordskom univerzitetu, gde je završio studije politike, filozofije, ekonomije i u vreme studija istakao se kao oštar protivnik rata u Vijetnamu. Danas je Ali jedan od najznačajnijih levo orijentisanih intelektualaca današnjice, dugogodišnji politički aktivista, koga kada je reč o radikalnim pogledima na bliskoistočne i centralnoazijske krize, često pominju uz Noama Čomskog i pokojnog Edvarda Saida.

Tarik Ali važio je šezdesetih godina za ikonu studentskih protesta širom sveta, njegov glas bio je protiv kolonijalne politike. Ali je pripadao posleratnoj generaciji mladih ljudi koja je sanjala da izgradi bolji svet. Sredinom šezdesetih Ali je radio za Mirovnu fondaciju Bertrand Rasel.

Svedoci tog doba pamte njegove tekstove iz Kambodže, Severnog Vijetnama, Bolivije, Palestine. Godine 1968. predvodio je studente u Londonu – trideset godina kasnije o tome će napisati knjigu „1968: Marching In The Streets“.


mad_about_the_boy.jpg Obrt u trećem delu romana „Bridžit Džons“ dsc_0062.jpg Dva udžbenika „Kreativnog centra“ nagrađena u Frankfurtu wes.jpg Volite li filmove Wesa Andersona? Knjige od kojih se najčešće odustaje Knjige od kojih se najčešće odustaje