TBF
U VAZDUHU · intervju

U Mikser House-u, 24. septembra, održava se Splitski đir – veče posvećeno najlepšem dalmatinskom gradu, njegovom duhu, gastronomiji i zvuku. U muzičkom delu programa nastupaju mlade nade ali i veterani – TBF (The Beat Fleet), vesela hip-hop postava koja postoji od 1991. godine.

Uoči beogradskog koncerta u Mikseru (i koncerta u klubu Fabrika u Novom Sadu, 23.septembra) Mladen Badovinac i Saša Antić iz TBF govore za City Magazine. I otkrivaju mnogo toga – kako je Split izgledao ovog leta, i gde su se članovi TBF najbolje provodili. Objašnjavaju i zašto je TBF muzika ozbiljna zajebancija i stalno istraživanje i igranje, ko su njihovi favoriti na savremenoj hrvatskoj pop i rok sceni, te šta grupa sprema za sledeću godinu i veliki jubilej – 20 godina od objavljivanja svog prvog albuma „Ping pong umjetnost zdravog đira“.

Kako je bilo ovog leta u Splitu?

Mladen: Bilo je dosta gusto, mislim da su ove godine postavljeni novi turistički rekordi. U centru i po plažama su znatno veće gužve, a prometni čepovi i kolone su često bili izluđujući. Zapravo, tokom jula i avgusta se nisam baš puno nagledao Splita jer smo bili na putu stalno, a slobodno vrijeme sam uglavnom koristio za kratko kupanje i spavanje pod klimom.

Gde je TBF nastupao tokom leta? Gde ste se najbolje proveli?

Mladen: Najviše po Hrvatskoj, po kontinentu, obali i otocima, a imali smo po jedan posjet Srbiji, BiH, Sloveniji i Crnoj Gori. Izdvojio bih nastup na Lake festu u Nikšiću jer nismo dugo bili u Crnoj Gori pa smo bili za nijansu uzbuđeniji, a dočekani smo i ugošćeni sjajno- i od domaćina i od publike. Baš smo bili super ugodno iznenađeni i prilično mamurni sutradan ujutro.

Šta karakteriše TBF senzibilitet? Kako ste se razvijali od nastanka grupe 1991.godine – i u muzičkom smislu i kada su tekstovi u pitanju? Koje su najvažnije teme kojima ste se bavili?

Saša: To je valjda neki oblik ozbiljne zajebancije, pokušaj glazbenog i tekstualnog stvaranja literarnih i filmskih situacija i atmosfere uz sempliranje, kao kolaž prizivanja sjećanja i emocija. Jedno stalno istraživanje i igranje. A teme stihova su različite, teško mi je sad biti vlastiti analitičar, ima tu svega, uglavnom zajebancija na vlastiti račun, pa malo bunta i fantazije i pokušaja pomirenja mogućnosti sa društvenom zbiljom, kao i hrvanje sa ljudskom prirodom i velikim filozofskim pitanjima. A bude tu i krompira iz tegle.

Šta karakteriše vaš album Danas sutra koji je objavljen prošle godine?

Saša: Razlikuje se od prethodnih albuma u metodi rada, glazbu je najvećim dijelom skladao i snimao Nikša Mandalinić, gitarist TBF-a, u svom kućnom studiju. On je sve slao meni mejlom, pa sam od njegovih trekova slagao aranžmane i prilagođavao tekstove. Tako je nastao demo koji smo onda presvirali u vlastitom studiju, što je također nešto što smo prvi put napravili. A što se tekstova tiče- pokušao sam ući u neke za mene nove prostore i izazove. Radili smo iz gušta album koji je u svim fazama bio za nas nešto novo i izazovno, i na njemu su završile pjesme koje su u tom trenutku zazvučale uvjerljivo. Meni je Danas sutra sigurno najdraži naš album do sad.

Kakve su bile reakcije publike na taj album?

Saša: Kao i uvijek podijeljene – za neke je album remek-djelo i najbolji do sad, a za neke predvidljiv i pun ponavljanja.

Kako izgleda današnja hrvatska pop i rock scena? Šta je najkvalitetnije na njoj? Šta se izdvaja? Šta je u Splitu posebno zanimljivo?

Saša: Odlični su mi Kandžija i Gole žene, High 5, Mort, Natali Dizdar i među njima još i splitski Justin Johnson’s i Valentino Bošković.

Šta domaća publika može da očekuje na koncertima u Novom Sadu i Beogradu?

Saša: Masu pozitivne energije, dobru zajebanciju, usvirane bendove i sve dalje što ide uz to.

Koji su planovi TBF-a?

Saša: Uskoro nam izlazi video za pjesmu Krist sa zadnjeg albuma. Prije mjesec dana smo imali zanimljivu suradnju i nastup na Špancir festu u Varaždinu. Sa Varaždinskim kamernim orkestrom smo zajedno odsvirali naših 8 stvari za koje je Ivan Božičević aranžirao gudače, i planiramo tu priču još razviti. Naredne godine planiramo koncertno obilježiti 20 godina od izlaska prvog albuma Ping pong umjetnost zdravog đira. A kuvaju se i neke nove stvari…

Jelena vs. Marko Mlade filmadžije: Jelena Gavrilović vs. Marko Grba Singh Borislav Mitić City upitnik: Borislav Mitić Marko Popović Sedam pitanja za Marka Popovića, autora trilera „Jedan pogrešan korak“ LOVE leptir cover Valentina Obradović: Žena koja vraća modu u pamet i pamet u modu · ·