cover1
U VAZDUHU · tech/web

Pre mesec dana dali smo vam tri prilično skupe ideje za novogodišnji poklon. I ovog puta odlučili smo da vam budemo od pomoći tokom praznične kupovine sa isto tako ekskluzivnim darovima, ali i nešto malo skromnijim

Ode prosečna plata – uređaji do 30.000 dinara

Utok Q50

(13.990 dinara)

Sa ovim rumunskim pametnim telefonima već smo imali iskustva i za traženi novac nude sasvim solidne performanse. Q50 je novi model iz nižeg segmenta, idealan za korisnike koji se po prvi put susreću sa smartphonom. Specifikacije nisu spektakularne, ali za 100-ak evra, ne može se ni očekivati više. Stariji Android Kitkat, samo 1 GB rama i 8 GB prostora za podatke (uz MicroSd proširenje). Ipak, tu je solidna kamera od 8 mp i ekran od 5 inča, sa nešto nižom rezolucijom od 960 x 540 piksela. Sve pomenuto je sasvim dovoljno za ugodan surf, Fejs, Viber i poneku igru.

Prednosti

+ Utok vas neće utepati cenom

+ Solidne performanse

Mane

– Stariji operativni sistem

Lenovo IdeaPad Miix 300

(30.000 dinara)

Očekivanja su da će tableti biti pravi hit tokom novogodišnjih praznika. Osim raznolike ponude i nižih cena, razlog je i popularnost ovih uređaja kod mlađih generacija (jer smo mi stariji shvatili da nam tableti i nisu baš nešto potrebni). Lenovo je nedavno predstavio odličan 10-inčni „kombo“ tablet, koji se kačenjem na tastaturu, koja se dobija uz njega, pretvara u sasvim upotrebljiv mini laptop. Miix 300 ispod prilično lepo dizajniranog kućišta krije ozbiljan hardver. Intelov Atom procesor sa četiri jezgra, 2 GB radne memorije, integrisanu Intel grafiku i hard disk od 32 GB. Sasvim dovoljno za šaroliku multimediju, ali i biznis rabotu. Sve to „tera“ Windows 8, sa mogućim upgradeom na frišku 10-ku.

Prednosti

+ Odlična cena

+ Optimizacija sistema

+ Baterija

Mane

– Ako baš zakeramo, tastatura je mogla biti bolja

Od tetke iz Švedske – uređaji do 50.000 dinara

Philips LED TV 32PFT4100

(34.000 dinara)

Nova godina je pravo vreme za kupovinu novog TV-a. Prava je sramota gledati Sam u kući ili novogodišnja opšte narodna veselja na matorom CRT-u. Ukoliko niste prezahtevan korisnik, Philips već nekoliko meseci u ponudi ima par modela koji će zadovoljiti sve opšte potrebe. Dijagonala od 32 inča je postala neki minimum, a ovaj model osim nje nudi i fin stilizovan dizajn. Rezolucija je naravno 1920 x 1080 i to bi trebalo da bude minimum ako već kupujete nov TV. Dve bitne stavke za kvalitet prikaza, hercaža od 100 hz i osvetljenje od 200 kandela, potpuno ispunjavaju kriterijume za ovu dijagonalu. TV nije smart, ali uz dodatni hard disk ili USB stick, postaje centar kućne multimedije. Čita sve standardne video i audio formate i nudi više mogućnosti povezivanja sa drugim uređajima.

Prednosti

+ Kvalitet prikaza

+ Odnos cena/kvalitet

Mane

– Pomalo komplikovan meni za početnike

LG Nexus 5X

(50.000 dinara)

Ako hoćeš odlično optimizovan Android telefon uzmi Nexus – vodilja je mnogih korisnika koji su se opekli na jeftinim Androidima. Novi Nexus 5X opet potpisuje LG koji je radio i prethodni Nexus 5. Updatovana verzija 5-ice spada u srednju klasu, ali se prema performansama ističe od konkurencije u nekoliko segmenata. 5X je doživeo fine tjuning izborom nešto bržeg procesora, ali je radna memorija ipak ostala na 2 GB. Kamera je zato skočila na 12.3 mp sa 4k rezolucijom snimanja. Od novina tu je čitač otiska prsta, kao i baterija nešto višeg kapaciteta. Kao i čista 5-ica, i X verzija je zaista odličan telefon, koji za nešto više od 400 evra nudi odlične performanse i optimizaciju, kao i sjajnu kameru. Pametnom dovoljno.

Prednosti

+ Dobre performanse

+ Kamera

+ Android 6.0

Mane

– Izrada je mogla biti za nijansu bolja

Samo za najvoljenije – uređaji iznad 50.000 dinara

iPad Mini 4

(od 52.690 dinara)

Kakav bio to bio praznik a da neki od Appleovih modela nije deo njega. Bilo da govorimo od telefonu, tabletu ili laptopu, „jabučasti“ uređaji su uvek tiha patnja miliona običnih smrtnika širom sveta. Kao što smo već pomenuli, tableti su jedan od poklona koga tinejdž publika najviše priželjkuje. Ipak, novi iPad Mini 4 sasvim sigurno nećete pokloniti nekom drugom osim samom sebi. I to ne samo zbog cene, od skoro 500 evra, već zbog dizajna, funkcija i performansi. iOS 9 garantuje nove funkcionalnosti, poput slike u slici i slide overa. Za dobar prikaz tu je 7,9 inčni ekran, sjajne rezolucije od 2048 x 1536 piksela. Performanse su naravno na vrhunskom nivou, a vredi istaći i kameru od 8 mp, koja daje odlične fotografije i snima full HD video. Kao i kod prethodnih iPad modela, i ovde cena varira od količine GB za skladištenje podataka – od 430 pa do celih 770 evra.

Prednosti

+ Odličan dizajn

+ Performanse

+ Kamera

Mane

– Cena

HTC One A9

(60.000 dinara)

Da, da, čim ste videli fotografiju ovog telefona sigurno ste pomislili „vidi ove, stavili fotku iPhone šestice a piše ispod HTC. Dragi naši, nije naša greška već HTC-ova. Fama oko toga ko je koga kopirao, od samog početka prati ovaj model i najverovatnije će samo i po tome ostati upamćen. Daleko od toga da je A9 loš smartphone, čak i to što izgleda kao Appleovo čedo mu može samo biti plus. Kada se letimično baci pogled na specifikacije i tu sve izgleda sasvim ok. Četvorojezgarni procesor, 2 GB radne memorije, solidan grafički čip, full HD rezolucija ekrana… Reklo bi se potaman, dok se ne pogleda cena. Za gotovo 500 evra ipak su očekivanja viša. Dobre strane A9-ke su i sjajni Android 6.0, kao i čitač otiska prsta. Ukoliko ste HTC fan, velike dileme nema, ako niste, Nexus 5X vam namiguje.

Prednosti

+ Odličan dizajn (čiji god da je)

+ Kamera

+ Android 6.0

Mane

– Cena

– Prosečna baterija

HP Star Wars special edition laptop

(99.990 dinara)

Ako ste 14. decembar slavili kao svoj drugi rođendan, onda je ovaj HP računar stvoren za vas. Maniju koja traje više od godinu dana, HP je krunisao odličnim laptopom posvećen fanovima Star Wars serijala. Glavna marketinška „fora“ su dizajn uređaja i dodatni materijal u vidu screensavera, pozadina, fontova i sličnih vizuelnih elemenata. Ipak, osim njih, paprenu cenu bi trebalo da opravda i hardver. Intel i5 procesor, integrisana Intel plus nVidia grafika i 15,6 inča (doduše finih 1920 x 1080) su fini podaci uz još bolje 6 GB radne memorije, 1 TB hard disk i Windows 10. Za kupce u Srbiji, fin dodatak je poklon u vidu Star Wars miša i futrole, ili originalne igre Star Wars Battlefront. Za cenu od 100.000 dinara, koliko je u pretprodaji, možda smo očekivali malo više, ali za Star Wars fanove ovo je must have!

Prednosti

+ Dizajn

+ Kvalitet izrade

Mane

– Cena

Google Google: Šta smo pretraživali u 2015. Super Mario Maker 10 najboljih video igara u 2015. cover Instagram: 15 najzanimljivijih profila Kako zaštiti laptop Kako da sačuvate svoj laptop od hladnoće ·