cover1
U VAZDUHU · tech/web

Početak godine je uvek idealan za prognoziranja nastupajućih tech trendova, odnosno daje nam pregled na šta ćemo „baciti“ pare u narednih 12 meseci. Kako se velelepni CES (najveći svetski sajam potrošačke elektronike) završio, imamo jasnu sliku kojim smerom će ići potrošačka elektronika i servisi u 2016.

Dronovi na sve strane

Kada se u Srbiji pomene dron, negativna sećanja sama naviru. Ipak, nešto dalje preko „bare“, dronovi su postali sastavni deo velikog broja domaćinstava. Na CES-u je predstavljeno na desetine dronova, oni koji se mogu pazariti za stotinak dolara, do profi modela koji stoje znatno više. Od ovogodišnjih modela očekuje se da će leteti bezbednije, uz pomoć naprednih GPS sistema i infracrvenih senzora. Takođe, velika boljka u vidu vremenski kratkih letova biće rešena kod skupljih modela (Parrot Disco bi trebalo da omogući konstantno letenje od 45 minuta), dok za one sa plićim džepom, modeli sa vremenom letenja od 10-ak minuta su realnija opcija.

Pametni automobili

Ko se prvi put našao na januarskom CES-u, pomislio bi da je došao na sajam automobila. Gotovo da ni jedan veliki igrač iz auto industrije nije izostao sa svojim rešenjima pametnih i umreženih automobila. Najviše pažnje privukao je futuristički jednosed Faraday Future FFZERO1. Ovaj električni super automobil poseduje 1.000 konjskih snaga, maksimalnu brzinu od 322 km/h uz ubrzanje od 0 do 100 za manje od tri sekunde! Nešto „normalnije“ električne modele predstavili su Chevrolet sa modelom Bolt EV (cena oko 30.000 dolara) i pravo tech geek vozilo Volkswagen BUDD, koji koristi ekrane osetljive na dodir kao komadni interfejs uz super brzo punjenje baterija do 80% za samo 15 minuta.

Gedžeti na ruci, glavi, oko vrata…

Pametni satovi i fitnes narukvice su tako 2015-a. U ovoj godini nosiće se pametni grudnjaci, helanke pa čak i čarape, koji će pratiti vaše fizičke aktivnosti. Tu su i novi modeli pametnih naočara, koji će, uz pomoć proširene stvarnosti, pružati dodatne informacije o svemu što vidite oko sebe. Ipak, kao potpuni favorit, istakao se Babypod, majušni bluetooth zvučnik koji u vezi sa telefonom omogućava pripadnicama lepšeg pola u trudnoći da svom još nerođenom detetu prirede pravi koncert. Ne morate dva puta da pogađate kojim putem se zvučnik „povezuje“ sa telom.

Virtuelna stvarnost

Od ovog segmenta se najviše očekuje u gamingu. Dugo očekivani Oculus Rift je konačno dostupan za šire narodne mase i to po ceni od 600 dolara. Kako smo imali prilike da uživo testiramo ovaj uređaj, možemo slobodno reći da je ovo zaista revolucionarna tehnologija, ali da nije za svakoga – pre svega sa finansijskog aspekta. Od drugih rešenja, tu su HTC Vive i Sony Playstation VR, koji ipak nisu napravili takav hype kao Oculus.

Novi telefoni

U ovom segmentu više je bilo nagađanja nego konkretnih modela (što je i očekivano). Ipak, Huawei je najavio fenomenalni Mate 8, premium slim model sa 6-inčnim ekranom, novim superbrzim Kirin 950 procesorom, 4GB radne memorije, Sonijevom kamerom od 16 megapiksela i baterijom od čak 4.000 mAh. Dosta pažnje je izazvala i najava novog iPhone 7, koji bi trebalo da izgubi mehanički home taster i još važnije  – 3,5 mm ulaz za slušalice. Više detalja o novim telefonima znaće se već za mesec i po dana na MWC sajmu u Barseloni.

Pametne kuće postaju pametnije

Kakva je to kuća bez frižidera sa internet konekcijom i ekranom osetljivim na dodir?! Tako definitivno razmišljaju u Samsungu, koji je predstavio Family Hub frižider, koji na vratima poseduje ogromni 21,5- inčni touch ekran, kao i tri kamere koje snimaju sadržaj frižidera. Na taj način moguće je beležiti i pratiti rok trajanja namirnica, ostavljati poruke ukućanima ili gledati 24 Kitchen, dok pravite sendvič sa kulenom. Ipak, naš favorit je Seven Dreamers Laundroid, vaš lični sistem za fino slaganje odeće. Koristeći algoritme za prepoznavanje tipa odeće, Laundroid bukvalno savija odeću i elegantno je slaže na gomilu. Jedina mana mu je brzina od 10 minuta za savijanje majice – da usput i pegla, ovo bismo mu i oprostili.

Sony BRAVIA 4K Android Sony BRAVIA 4K HDR televizori: Android velikog formata cover1 Podkasti: 5 internet emisija koje bi trebalo da slušate Pametni sajtovi Sajtovi o kulturi i umetnosti: Portali koji nas čine pametnijim · ·