Tegla
U VAZDUHU · pop trash

Sajt tegla.rs pokrenut je u februaru ove godine, na petak trinaesti. Na njemu možete pročitati tekstove o filmu, muzici, sportu…Tu su i razne top liste, analize, zanimljiva podsećanja, interesantne analogije … Grupa autora, originalno, lucidno, bez dlake na jeziku i manjka inspiracije tretira mnoge teme i fenomene savremene pop kulture. Njihovi tekstovi iznenađuju i zabavljaju, ali i nadahnjuju i otvaraju nove perspektive.

O pokretanju Tegle, planovima i idejama, ali i o svojim afinitetima, za City Magazine govore Danijel Farkaš, Momčilo Dašić i Marko Marjanović.

Tegla je nastala kao spoj želje da napravimo nešto što je nama zanimljivo sa idejom da iskažemo mišljenje o svemu. Otuda i moto „Da, imamo mišljenje o svemu,“ kaže Danijel Farkaš. I dodaje:

„Budući da svi mnogo volimo Premijer ligu, svako okupljanje da gledamo fudbal je donelo mnogo loših fora. Svaka ta loša fora se plaćala deset dinara, koje smo stavljali u praznu teglu Nutele. Posle određenog vremena, besmisleno je postalo da od pune tegle para isključivo kupujemo alkohol, pa smo odlučili da uzmemo domen i hosting, a pošto je „Popboks2“ zauzeto, logičan je sled bio da sajt nazovemo po glavnom finansijeru – Tegli“

Danijel navodi i da za sajt piše desetak autora.

Sve njih  možete pronaći na Tviteru u slučaju da se osetite prozvani nekim tekstom. “To je uglavnom i jedino pravilo koje imamo (za sada). Većina nas živi u Beogradu, ali imamo dopisne članove iz Niša i Zagreba. Iako ne postoji klasična podela ko-šta piše, za određene autore se zna koje im teme više „leže“. Upravo pomenuti dopisnici su najbolji poznavaoci serija među autorima, tako da se niko drugi od nas ne bi upustio u analizu „Freaks&Geeks“ ili pronalaženja 400 ključnih stvari u seriji „Sajnfeld“.Na taj način se i dolazi do inspiracije, uglavnom se pronađe neka aktuelna stvar i pokušavamo da je provučemo kroz određene pop-kulturne reference.”

Zbog čega je korisno nepotrebno znanje?

Danijel: Osim u kvizovima gde suvereno vladamo, možda će Megatrend uvesti neke predmete gde bi mogli da držimo predavanja.

Momčilo: Zato što ne mogu da podignem ništa teže od penkala i zato što nikada neću biti bogat da otvorim bazen.

Koja je najgora pesma domaće muzike svih vremena?

Danijel:  Darko Rundek “Stojim i gledam se kako postojim”.

Momčilo:  Riblja Čorba “Kazablanka”.

Marko: Aca Lukas “Umri u samoći”.  Ja ne mogu da verujem da je neko toliko zao.

Koja kafana je najbolja u Beogradu?

Danijel:  Gunners pub i Hotel Rojal.

Momčilo: Hotel Rojal.

Marko: Hotel Rojal.

Šta je najviše precenjeno u savremenoj pop kulturi?

Danijel:  Dizajneri.

Momčilo: Mišljenje.

Marko: Kafane u Beogradu.

Koje su omiljene glumice autora Tegle ? (One koje su vam se baš sviđale kad ste bili klinci ?)

Danijel:  Šanin Sosamon i Marija Jakšić.

Momčilo: Nada Šargin i Radmila Tomović Greenwood.

Marko: Sve bivše žene Boška, policajca sa Petlovog brda.

Šta odlikuje ovdašnje kulturne događaje? A šta njihovu publiku?

Danijel: Želja da budu nešto što nisu.

Momčilo: Džabe ulaz i držanje jakne kod DJ-a.

Marko: Kulturni događaji su kao NGO sektor. Isti ljudi, slušaju iste priče i aplaudiraju jedni drugima. I posle svira Sars.

O čemu još niste pisali na sajtu, a želeli  biste? I planirate?

Danijel:  O fudbalskoj mafiji.

Momčilo: O seriji „Moj rođak sa sela“.

Marko: O Marini Tucaković. Voleli bismo da pišemo i o njoj i za nju.

U klubu Soul Society (Stari Bitef, Drinčićeva 1) je 19. novembra održano veče ideja i mišljenja autora Tegle. Kako ste odabrali temu, osmislili ovaj događaj? Planirate li i naredna okupljanja?

Danijel: Pre par nedelja pozvali su nas iz ovog kluba da radimo live-podcast kod njih. Ideja je da imamo redovna snimanja četvrtkom, tako da bih pozvao ljude da dođu ponekad da vide na šta to liči (Sinoć su se ljudi baš smejali). Sad je sezona slava, pa je prva tema upravo bila to – krsna slava kroz prizmu pop kulture. Sledeća tema je mnogo inspirativnija – smak sveta.

Ljubav, a ne rat Predosećanje (građanskog) rata u folku, popu i roku Zorannah Je suis Zorannah! Najgore tetovaže Najružnije tetovaže poznatih ličnosti Taksi Bolje da me vozi taksi nego da me šetaš ti: Taksi u pop, rok i folk rimama