18814860-6293810-566791-5-0-1515570139-1515570148-1500-1-1515570148-650-04f9ebaa03-1516268106
PULS GRADA · zdravlje

Nikada ne znate kada ćete se naći u situaciji da pomognete nekom i spasete mu život. Može to biti neko ko vam je blizak ili možete postati heroj i u pomoć priskočiti potpunom strancu. Upravo zato je važno da znate osnove pružanja prve pomoći.

Prva pomoć predstavlja skup mera i postupaka kojima se spasava život i sprečava dalje pogoršanje zdravlja povređenih i obolelih osoba. Primenjuje se na licu mesta ili na bezbednom odstojanju od mesta nastanka povrede ili bolesti. To je definicija prve pomoći, ali koliko se sećate i koliko zapravo znate o osnovama prve pomoći? Nažalost, statistički podaci pokazuju da je premalo onih koji imaju konkretna i primenjiva znanja o prvoj pomoći. Gore od toga da ne pomognete jeste da uradite nešto pogrešno i tako dodatno ugrozite zdravlje povređene osobe. U nastavku teksta pogledajte tehnike prve pomoći za koje većina misli da su uspešne, ali one samo mogu da pogoršaju stanje povređenog. Odvojite nekoliko minuta i obratite pažnju, možda dođete u situaciju da zahvaljujući ovim savetima spasete život svojim najmilijima.

U slučaju krvarenja

Najveća greška prilikom krvarenja jeste da stegnete mesto iznad povrede. Prva stvar koju bi trebalo da uradite je da zaustavite krvarenje. Zato morate stegnuti arteriju koja je najbliža ranama. Zatim bi trebalo da stavitr sterilni zavoj, ako je rana jako duboka, postavite zavoj i bandažirajte povredu.

Kada curi krv iz nosa

Glavna greška koju ljudi prave u ovoj situaciji je što uvek zabace glavu unazad. Osoba kojoj curi krv iz nosa trebalo bi da sedne. Glavu joj usmerite ka podu kako bi krv potekla, zatim joj nozdrve zapušite, ne duže od deset minuta i krv bi trebalo da ispljune na usta. Na taj način ćete pravilno zaustaviti krvarenje.

U slučaju hipotermije

Pre svega, osobu treba smestiti u toplu sobu, a smrznuti delovi tela trebalo bi da budu pokriveni. Obezbedite suvu odeću i pokrijte osobu toplim ćebadima. Vruća supa ili čorba je takođe jedan od najboljih načina koji pomažu u ovoj situaciji. Zaboravite na alkohol jer on proširuje krvne sudove i na taj način osoba gubi toplotu.

U slučaju srčanog udara

Indirektna masaža srca za odrasle vrši se sa dve ruke, tako što se pritiska grudni koš. Kod tinejdžera se isto pritiska grudni koš, ali dlanom jedne ruke. Kod beba se ponavlja isti postupak, ali samo sa dva prsta. U slučaju infarkta, masaža srca se može obaviti samo, ako je osoba postavljena na ravnu i čvrstu površinu.

U slučaju opekotina

Da biste pomogli osobi koja se zapalila, trebalo bi da je oborite na zemlju i da gasite plamen koristeći vašu odeću, samo ako materijal nije zapaljiv. Zatim pozovite doktora. Ako su u pitanju blage opekotine, bez značajnih oštećenja tkiva, važno je da se koža ispira vodom 20 minuta. Nakon toga, nanesite sterilni zavoj i postavite led ili bilo šta hladno na mesto opekotine.

U slučaju trovanja

Kako biste očistili stomak otrovane osobe, trebalo bi da ona popije 10-20 čaša obične vode. Nakon dve čaše vode, morate isprovocirati povraćanje, tako što ćete staviti dva prsta duboko u usta i pritisnuti jezik ka dole. Postupak se ponavlja nekoliko puta pre nego što u potpunosti očistite stomak. Ispiranje se ne radi ukoliko je osoba bez svesti.

tomato-2776735_960_720 Šta sve pravilna ishrana može da učini za naše telo? Kvalitetan doručak Kod držanja dijete kvalitet važniji od kvantiteta 7f72dca1bda6c824e5888c57b6a5ed49-1000x500 Modni trendovi koji mogu biti štetni po zdravlje pulmoklinz1 Mala ruska apoteka: Malavit i Pulmoklinz · · ·