ber
PULS GRADA · aktuelno

Najpoznatiji klub na svetu „Begrhain“ koji je pored muzike poznat i po tome što ne može svako da uđe i po tome što je zabranjeno fotografisanje i snimanje, prepoznat je kao mesto od velike kulturne važnosti i zato će plaćati manji porez.

Dok je u Londonu zatvoren čuveni Fabric, berlinski Berghain je postao mesto od velike kulturne važnosti. To je došlo kao rezultat duže pravne bitke između kluba i nemačkih poreznih organa. Klub je bio pod pretnjom da bude oporezivan sa 19 odsto, koliko iznosi porez na zabavu, tačnije, toliko se oporezuju mesta za koje se smatra da je ono što oni „proizvode“ zabava.

Dok je porez na kulturu 7 odsto. I Berghain je dobio bitku. Tehno hedonizam je visoka kultura. Porezni službenici su tvrdili da je mesto gde ljudi plešu, zabavljaju se i uzimaju opijate mesto gde vlada zabava, a ne kultura. Uprava kluba je tvrdila da ista logika može da se primeni na koncerte klasične muzike. Sud Berlin-Brandenburg u Cottbusu presudio je da su događaji u Berghainu zaista kulturni događaji i da će od sada biti oporezovani kao klasična kulturna dešavanja.


Nove reči u oxfordskom rečniku Oksfordski rečnik i nove reči u njemu zu Foto serija o depresiji Reklama za čokoladu koja je obišla planetu Reklama za čokoladu koja je obišla planetu Automatski nacrt Nick Cave & The Bad Seeds- novi video, album i film · ·