heart-cholesterol-fatty-food
U VAZDUHU · tech/web

Google trenutno radi na projektu veštačke inteligencije koji će uz pomoć sofisticiranih algoritama biti u stanju da analizira vaše fotografije hrane i izračuna koliko kalorija ona sadrži.

Ime tehnologije je Im2Calories, i ona će omogućiti ljudima koji tokom svoje dijete vode računa o unosu kalorija ili su prosto radoznali o kaloričnosti određenih namirnica i obroka, da dođu do potrebnih informacija njihovim fotografisanjem i analizom. Ovo je dosta lakši metod brojanja kalorija, od sada već uobičajenog manuelnog sabiranja korišćenjem podataka na ambalaži ili sa interneta.

Tehnologija funkcioniše tako što identifikuje hranu na slikama, njihovu veličinu upoređivanjem namirnica između sebe i u odnosu na tanjir i na osnovu toga procenjuje broj kalorija. Pošto je u pitanju veštačka inteligencija, program će vremenom učiti unosom sve više fotografija i informacija, i postajati precizniji i tačnije pogađati iznose kalorija. Tvorac tehnologije, Kevin Murphy, kaže da je cilj programa da omogući njegovim korisnicima da vode svojevrsni dnevnik hrane, i time lakše i kvalitetnije vode računa o svojoj težini i zdravlju.

S druge strane mnogi koji sa skepsom gledaju na ovaj projekat, smatraju da je iluzorno očekivati tačne informacija samo na osnovu fotografija i da ništa za sada ne može da zameni precizne podatke na samoj ambalaži namirnica. Osim sumnje u tehnologiju, postavlja se i pitanje kako će ova aplikacija i njoj slične uticati na naše Instagram iskustvo. Kao mesto na internetu gde je moguće pobeći od svakodnevnog gušenja pravilima i savetima i koncentrisati se samo na lepotu i estetiku, većina ljudi uživa u postavljanju i gledanju fotografija hrane na Instagramu bez suvišnih detalja o njenoj nutritivnoj vrednosti.

Three Young Tourists In Cafe Put pod noge Mercedes i Apple Watch Vodeći svetski proizvođači četvorotočkaša pokazali aplikaciju za Apple Watch Withings Activite Withings Activité – jednostavni pametni sat kvalitetne izrade Ivan Jevdjic, Samsung AV trener Premijera nove generacije Samsung televizora i zvučnika · ·