Svadbarski DJ
U VAZDUHU · pop trash

Kada sam pitala mamu koja je bila njena i tatina pesma na venčanju, nije znala da mi kaže. Seća se muzike i sveopšteg igranja, ali te pesme ne baš. O bacanju bidermajera i da ne govorim. Toga svakako nije bilo.

I nije moja mama, inače mlada sa veoma modernom nju-vejv frizurom, tu izuzetak. Nijedna mlada tad nije se opterećivala polovinom onoga što je danas spisak briga svake buduće neveste. Kakvo pozajmljeno, plavo, kakvi bidermajeri, u socijalizmu je bilo važno skupiti se, pojesti, popiti, lepo se provesti, pa od sutra zdravo nastaviti život bez postslavljeničke depresije. Važno je reći i da uglavnom nije bilo prošnje, kao iz filmova i sve te dramatike, prstena u kolaču, šampanjcu, pa onda i u mladinom želucu. Lepo bi se mladenci, zbog trudnoće, završetka studija ili dobijanja stana od firme, dogovorili. Možda ne zvuči romantično, ali verujem da je sve ostalo bivalo.

Samo nije bilo tih opsesivnih lista svega i svačega. A i tada verovatno nisu bili u panici koju pesmu izabrati za onu kada se baca bidermajer, a koju da tiho ide ispod matičara, a koju da pozdrave kumove, a koju za sečenje torte. Da li ovo znači da mahnito biranje cvetnih aranžmana, poslovično ogavnih presvlaka i mašni za stolice i vatrometa koji u petoj sekundi ispisuje vaše inicijale u srcu, nije u našoj dizoksiribonukleinskoj kiselini, već nam je sve to ipak priredila popularna kultura, pokazavši nam da je važan svaki segment. I zašto? Da bi zaradila! Možda, ali opet, ima u tome i nečeg lepog.

Ta pompa, fanfare i planiranje detalja, ako ne odete u krajnost, može da bude i uzbudljiva. A naročito biranje pesme za svaki segment venčanja. Kao i dalje neudata (ovo zvuči kao da sam usedelica), plašim se da ću u ovom tekst-vodiču izneti i neke svoje preferencije vezane za biranje pesama, pa da ću vam dati ideje, koje su već bukirane za moje slavlje. Ali šta mogu, pokušaću da zamaskiram to onim pesmama koje se biraju često pri sklapanju braka, prvom plesu ili slično. Osim što bih za sečenje torte na svom venčanju svakako izabrala nešto od benda Cake, moram se setiti jednog venčanja na kome su mladenci izabrali tihu, meditativnu moderni-džez stvar i uz nju se njihali deset minuta. Bila je to njihova omiljena pesma, ali se njihova rodbina iz svih krajeva bivše Juge bunila. Množda su želeli baš Čolu, čija evrovizijska Gori vatra možda može da bude dobra pesma za trijumfalni ulazak u matičnu knjigu venčanih, jer osim što govori o plamu koji gori između dva zaljubljena bića, sadrži i strofu koja se zafršava sa reci da, reci da! A kako i ne, kad je peva omiljeni pevač iz leksikona Čola, dok je i omiljena pevačica iz leksikona Brena vrlo često na listi onom Ja nemam drugi dom.

Ipak stavite ad acta zaboravljenu Marinu Živković i reci reci da, reći ću i ja ili Za venčanim stolom Muharema Serbezovskog. To je depresivna pesma o udadbi za drugog, kao i Jesen stiže, dunjo moja. To treba da naručuje bivši dečko ili neko koga je mlada otkačila, a on pati.

Za prvi ples izaberite, ako niste mnogo kreativni, a volite da vam venčanje ima duh rom-coma, pesme iz ovih filmova, možda baš Chapel of Love (iako se npr. udajete samo u opštini) ili Today i Met the Boy i’m Gonna Marry (što ne znači da ćete na sopstvenom venčanju upoznati savršenog stranca, zbog koga ćete ostaviti svog dečka ispred oltara ili matičara, ipak ne budimo takvi bukvalisti).

Nema greške ni sa Say a Little Prayer Arethe Franklin, ali onda će svi gosti znati da ste gledali Svadbu mog najboljeg druga i da nemate svoju, samo svoju omiljenu pesmu. To će misliti i ako uzmete Let’s get it on, jer je ta pesma već bila pesma glavnog para u High Fidelity-ju. Misliće ili to ili da hoćete snošaj već u prvim sekundama braka. Tako i Barryja Whitea ostavite za međ’ čaršavom i međ’ snom.

Ako želite Love is all around, barem nemojte verziju Wet Wet Wet, odlučite se bolje za original, Troggse, a Love is in the air samo ako morate. Ako je mladoženja sklon dramatici i izlivima nežnosti, možda Obriši suze, draga Bobe Stefanovića nije loša ideja ili Jedan čovek, jedna žena.

Ovo naravno važi ako mladenci imaju 60 i kusur godina, a onda im se kao dobar izbor može učiniti i Here, There and Everywhere Beatlesa, univerzalna himna slavljenja ljubavi, lojalnosti i pesma koju je Fibi izabrala za svoju ceremoniju u seriji. Ako ste već i u vezi bili agresivac, I Put a Spell on You ili Under My Thumb su vaše pesme, ali ipak bolje nemojte, šta će da misle gosti, bolja vam je onda Luckasta si ti, ako ste oboje ludaci, a previše vam je da recitujete (moj predlog) pesmu Svetkovina Sime Pandurovića.

Legenda kaže da ćete napred kratkom, pozadi dugačkom haljinom u sred novembra dozvati kišu i da će vam se svi gosti razbežati, osim kosatog ortaka koji svira gitaru na steni. Romantični indie-parovi vole film About Time, a u njemu je venčanje praćeno pesmom Il Mondo. Lepo je to, ali bolje nađite svoju italijansku omiljenu pesmu u relatedu, ne mora sve da bude kopija nečega. Ironični alternativci radi su izabrati Morrisseya i Never Marry (a bolje je I Won’t Share You) ili stvarno čarobnu, ali međ’ hipster življem već prilično forsiranu I Will Follow You Into the Dark.

Za ulazak mladenaca u restoran ili baštu za preporuku je Love and Happiness Ala Greena, zbog ritma i poruke, a za sveopšte đuskanje sviju nas Dance With Somebody. Nemojte zaboraviti i ono što nas sve povezuje, a to je detinjstvo ili mladost, a u njoj i muzika iz Dirty Dancing-a ili možda baš Brus Vilis. Ostavite poslednji ples za njega.

Naravno, na kraju izbor je na onima koji se venčavaju, ali poslušajte moj savet – dozvolite da se na vašoj listi nađu i pesme koje ozbiljno volite (That’s Amore , It Had to Be You ili The Way You Look Tonight), ali ne budite čistunci. Mora i poneka ljiga da padne. I birajte vi, vas dvoje. Pa makar ostali, kao na venčanju na kome sam ja bila, ne znali vašu bizarnu, tajnu ili samo vašu – pesmu!

Sladak život Slučaj B92 i “Sladak život” Jay-Z i Beyonce Beyonce i Jay-Z “preuzeli” Luvr Jedna od čuvenih scena iz ''Davitelja'' Top 10: Sećanja jednog deteta ’80-ih u SFRJ TV EPP našeg detinjstva: Poznate ličnosti u reklamama