MILF
U VAZDUHU · urban flash

Pre nekoliko dana jedan od favorita u našem X-Factoru obznanio je da ga privlače starije žene, dok je pevačica i neumorna skandal-majstorica Maja Nikolić u Velikom bratu otkrila da joj prija pozicije kuguarke. Kuguarka je jedan od podtipova pojma MILF (akronima čiji pun oblik glasi Mother I’d Like to F**k), koji je, eto, ušao u upotrebu i kod nas. U tu čast evo osvrta na dosadašnje pojave ovog pojma u ovdašnjoj popularnoj kulturi.

MILF-ovi još čekaju konsekventniju obradu u srpskom filmu, što nikako ne znači da već nije bilo nekakvih naznaka. Tako lik koji u Leptirovom oblaku tumači Zoran Cvijanović gubi nevinost sa starijom pakerkom u podrumu supermarketa, dok se za muški četverac u Balu na vodi u tom smislu postarala lokalna crnoberzijanka (glumila ju je Danica Maksimović, kojoj je donekle slična uloga dopala i u Ranama). Vidljivo prezreli maturanti glasno su uzdisali za svojim tek nešto starijim profesoricama u Lajanju na zvezde i Drugarčinama, a uz nešto bezobrazluka i vremešna seks trudbenica, koju je u Lepim selima… igrala velika Mica Trofrtaljka, mogla bi se podvesti pod pojam MILF-a. Najbliže temi stiglo se, pak, u seriji Košarkaši , gde golobradi košarkaši pitanje gubljenja nevinosti rešavaju kod profesorice, koju je tumačila čuvena Šana.

Kada je o muzici reč, tu se ipak mora voditi računa o stopama i rimima, a MILF se (zasad) rimuje samo sa komšijskim terminima GILF i DILF, koju su rezervisani za bake i tate od te iste, privlačne fele. Ipak, pokušaja je bilo; tako je, na primer, zdravorazumski očekivati da je zubarka iz hita grupe Ruž starija i nečija majka. Neda Ukraden, pak, na početku je zavirila u budućnost naslovom pesme Mlada majka, a Zdravko Čolić je rasrdio udruženje beogradskih stanodavki lascivnom pesmicom o avanturama sa gazdaricom. Ceca Ražnatović je u Idi dok si mlad poentirala „tako ti je to -“od klinca napraviš princa za kajanje“, Stoja se žalila na ženu stariju, Sanja Maletić isticala „Ti nemaš to što ima mlađi“, Mira Škorić se žalila „Da mi je koja manje“, a Neško Kejdž (nazvan tako zbog sličnosti sa Nicolasom Cageom) pominje tekila i aždaja-mamu. U poslednjem radu Sindi Models, Telo gori, čuje se i ova dijagnoza „ima trideset i kusur, a i dalje je žele“. Ipak kruna pada na glavu ponajpre Marte Savić i pesme Mama, u čijoj muškoj deonici izvesni Mirko Garić ističe „zna se ko je mama, ko to radi najbolje“, a na šta mu Marta Savić odgovara „Hej, ti mali, smesta dođi mami  i žešće me telom omami“. Suzana Mančić pojavila se u spotu Oldtajmerka grupe Zarđali ekser, a najdalje se otišlo u pesmi  MILFovi obrenovačkog porn-rock/folk-hardrock/sevdah-metal benda Đokara i Gnjurac, u kojoj se čuje ova ispovest „Joj, što volim MILF-ove i sa njima klipove, što su žene zrelije srcu je veselije“.

U krajnjem zbiru, filmadžije i rokeri moraju još mnogo da se trude na ovom planu, dok su tzv. narodnjaci još jednom pokazali emancipatorsku snagu folka i satelita i derivata mu. A MILF-ove… Njih voli onaj ko razume. Kao u pesmi. Umalo.

The Bottle Boys Istorija hip-hopa odsvirana na flašama John Burgeman Nasilje na filmskim posterima kao inspiracija ex boyfriend Alatke za osvetu nad bivšim dečkom Njujork Kako bi izgledale Zimske olimpijske igre organizovane u Njujorku?