(izvor 7te.org)_cover
U VAZDUHU · svet

Tehnologija i putovanja učinili su nova poznanstva lako ostvarljivim, ali i dalje imamo utisak da je svet preveliki i da se s pojedinim ljudima ne možemo upoznati. Teorija malog sveta potvrdila je da nismo u pravu i otkrila koliko nas poznanstava deli od bilo koje osobe na planeti.

Koliko vam se puta desilo da ostvarite novo poznanstvo i saznate da imate zajedničkog prijatelja s osobom koju prvi put vidite u životu? Komentar da je svet mali najčešće se omakne u takvim okolnostima i prihvatamo ga bez previše razmišljanja. Ako znamo da u svetu živi više od sedam milijardi ljudi, moglo bi se reći da smo previše nonšalantni i da pravo malo čudo uzimamo zdravo za gotovo. Naučnici su izuzetak jer nisu bili zadovoljni jednostavnom izrekom. Zasukali su rukave i pokušali da otkriju da li je svet zaista mali i koliko nas poznanstava deli od bilo koje osobe na planeti.

Pismo za stranca

Šezdesetih godina prošlog veka, čuveni sociolog Stenli Milgram postao je poznat kad je eksperimentalnim istraživanjem pokazao da će većina ljudi pratiti naređenja autoriteta, iako to drugoj osobi može naneti bol. Eskperiment koji je osmislio da bi proverio povezanost među ljudima bio je jednako popularizovan, ali nije prošao bez kritike. U svakom slučaju, bilo je to istraživanje koje je pokazalo da se u oveštalom stereotipu o malom svetu krije dosta istine.

Milgramova ideja bila je sledeća: poslati na desetine pisama slučajno odabranim osobama u Nebraski i Kanzasu i zamoliti ih da proslede pošiljku jednom trgovcu iz Bostona. Učesnici koji su prihvatili igru nisu imali zadatak da sami pronađu osobu na koju je pismo adresirano. Morali su da započnu lanac tako što će pošiljku poslati prijatelju za kojeg pomisle da bi mogao biti bliži poznanstvu s misterioznim strancem iz Bostona.

Mnoga pisma nikada nisu stigla na konačno odredište i to je jedan od više razloga zbog kojih je metodologija Milgramovog istraživanja dovedena u pitanje. Ali, onih šezdeset četiri koja jesu, pokazala su pomoću poštanskih markica da su u proseku prešla put od svega pet ili šest posrednika, često i manje. Sličan eksperiment Milgram je sproveo pomoću nasumično odabranih belaca iz Los Anđelesa i crnaca iz Njujorka, za koje je verovao da će biti dodatno udaljeni zbog rasne segregacije. Rezultat je ponovo bio identičan – oko šest koraka i pismo stiže na pravu adresu.

Ništa bez Kevina Bejkona

Na sledeću neverovatno zabavnu potvrdu odnosa u društvu morali smo pričekati do devedesetih godina prošlog veka, ali se isplatilo. Bret Tjaden i Glen Vason, diplomci iz oblasti računarskih nauka s Univerziteta Virdžinija, osmislili su igru „Proročište Kevina Bejkona“. Njen elegantni cilj bio je da pomoću internet sajta otkrije koliko poznanstava deli Kevina Bejkona, poznatog glumca iz filma Footloose, od bilo kog glumca koji vam padne na pamet. Ako ste pomislili da je Milgramov svet začuđujuće mali, oduševiće vas poseta Bejkonovom proročištu.

Svet glume je pravi mikrokosmos. Broj poznanstava koji Bejkona deli od bilo kog glumca registrovanog na sajtu imdb.com ni u jednom slučaju nije veći od deset. Štaviše, prosečan broj koraka koji ga povezuje s nekoliko miliona kolega iznosi samo 3,02. Na sajtu oracleofbacon.org možete uneti bilo koje ime i videćete koliko je koraka udaljeno od naše glavne zvezde. Da li to znači da je, na primer, Anđelina Džoli samo na korak od Bejkona? Evo šta kaže proročište: Džolijeva je u filmu Playing by Heart glumila s Patrišom Klarkson, a Klarksonova je s Bejkonom glumila u filmu Beyond All Boundaries, što znači da Džolijevu od poznanstva sa Bejkonom deli samo jedna osoba.

Povezanost u digitalnoj eri

Internet je povezao ljude kao retko koje otkriće u istoriji, i veoma je zahvalan za slične eksperimente. Posle istraživanja 30 milijardi elektronskih poruka Majkrosoft je 2008. godine došao do prosečnog broja od 6,6 stepeni razdvajanja. Pre nego što smo uspeli da uzviknemo Milgramovo ime, vesti su postale još lepše. Zajednički prijatelji koje imate na Fejsbuku samo su posredan dokaz teorije malog sveta. Neposredan predstavlja istraživanje koje je Fejsbuk sproveo 2016. godine i otkrio da se stepen razdvajanja na njihovoj društvenoj mreži smanjuje kako se povećava broj korisnika. Nekada je prosečna stopa razdvajanja na Fejsbuku iznosila 5,73, a danas, kad ovu društvenu mrežu koristi skoro dve milijarde ljudi, iznosi samo 3,57.

Ukoliko se pitate u čemu je vrednost ovog otkrića, dovoljno je istaći da teorija malog sveta nalazi primenu u distribuciji električne energije, epidemiologiji zaraznih bolesti i informacionim tehnologijama. Ne možemo je nazvati misterioznom i na njoj bi trebalo da zahvalimo retkim pojedincima koji služe kao spona između malih grupacija ljudi. Naučnici Dankan Vats i Stiven Strogac otkrili su da se uređena mreža pretvara u mali svet kada joj se doda nekoliko direktnih veza između udaljenih tačaka. Pored toga, činjenica da smo bliži jedni drugima nego što smo donedavno mogli da zamislimo zaista je prelepa.

Debosh-computer Sobe za iskaljivanje besa u Moskvi cover333 Najskuplje kuće na prodaju u 10 različitih zemalja 3500 (3)_cover Najbolje aprilske fotografije coverigralistazadecu Najlepša igrališta za decu ·