Naslovna fotografija - Nikola Tesla
U VAZDUHU · flešbek

Ukoliko ste u godinama koje društvene konvencije prepoznaju kao poslednju šansu za brak i roditeljstvo, verovatno ćete od starijih generacija biti obasipani mnoštvom neprimerenih pitanja i komentara. Konstantno će vas, na primer, podsećati da biloški sat otkucava i da poznaju nekoga ko bi bio vaš idealan partner, ukoliko ste sami.

Piše: Ljubisav Panić

Lični stavovi se na taj način projektuju na tuđe životne odluke bez ikakvog opravdanja. Drskost se ne primećuje kada se neko meša u stvari koje ne bi trebalo da ga zanimaju, ali se prepoznaje i osuđuje ukoliko pojedinac kaže da ne želi da se venča ili da ima decu.

Teško je utvrditi kada se to pravilo pojavilo u našem društvu. Fenomen je lakše posmatrati u prošlosti, koju poslednjih godina rado romantizujemo. Ako se objektivno sagleda, brak je nekada zbog miraza ličio na prodaju, mladenci se nisu mnogo pitali, a žene su bile u veoma nezavidnoj poziciji. Od komentara i provodadžisanja zato nisu mogle da se spasu ni poznate ličnosti poput Nikole Tesle.

Pismo koje je Laza Kostić poslao čuvenom pronalazaču 12. juna 1895. godine, dok je boravio u manastiru Krušedol, moglo se pročitati pre nekoliko meseci na izložbi Fotografije iz Teslinog albuma. Sadržaj pisma jasno prenosi nezavidan duh epohe:

Dragi prijatelju,

Danas je, od prilike, treća obljetnica od kako smo se ono sastali u Pešti i onako lijepo proveli ono nekoliko dana. Naumio sam da proslavim taj dan. Šta mislite, kako? Ne biste nikad pogodili, da Vam ne kažem: Rešio sam da Vas oženim.

Quelle idée! reći ćete. Znam što ćete reći, znam što ćete pomisliti, sve znam, pa ipak! Djevojka koju sam Vam namijenio podobna je da savlada svaku ženomrzicu. Ja mislim da bi i mrtvoga oživjela, ne samo mrtvoga Don Huana, nego i mrtvoga sveca. Zbilja!

Onomad sam je gledao u manastiru kako cijeliva neke mošti, suhu ruku nekog sveca, pa, u zanosu od onoga tamjana i od one ljepote, čisto sam se začudio, kako da se ona mrtva ruka ne digne da je zagrli.

- Koji je to svetitelj? Zapitam kaluđera do mene.

- To nije svetitelj.

- Nego?

- To je svetiteljka, prepodobna majka Angelina.

- A? Sad razumem.

Kaluđer me pogleda kao da me je razumeo, a znam da ni ne sluti moje misli.

Do sad je odbila čitavu vojsku prosilaca. Roditelji se zabrinuli: ima joj već 24 godine al’ ne biste joj dali više od 20-. Otac je moj najbolji prijatelj, te sam dakako prijatelj i njoj. Dugo sam se trudio da doznam uzrok te nemilosti, te jedva jedvice doznam šta je. Njen je ideal Nikola Tesla.

Ja sam joj priznao da je to i moja davnašnja misao, ali mi je navijek bilo na umu, kako ste Vi dosad svu svoju ljubav posvetili svojoj velikoj ideji te nemate vremena misliti ni na žene, a kamo li na ženidbu. Ona se ipak uzda da bi Vas obrnula, da ne bi bilo Love’s labours lost.

Toliko o djevojci. A sad – last not least i za mnoge jevropske mladoženje, kamoli za Vas Amerikance – o imovini, o ženinstvu ili o prćiji njenoj. Ona može donijeti od prilike jedan milijon franaka. Ali joj otac tako stoji da bi mogao otvoriti zetu veresiju i do jednog milijona dolara, ako zatreba.

Promislite se dobro, sve mislite na jedno smisleće, pa mi javite, na što ste smislili. Ako pristajete, poslaću Vam odmah sliku moje namjenjenice i doznaćete njeno ime. Bilo kako bilo, svakako vjerujte da ostajem navijek Vaš prijatelj.

Laza Kostić

Odgovor Nikole Tesle nije sačuvan, ali je iz drugog Kostićevog pisma, koje je poslao nekoliko meseci kasnije, jasno da je odbio predlog. Misteriozna devojka o kojoj je reč bila je Jelena Lenka Dunđerski, trideset godina mlađa kumica Laze Kostića, u koju je bio zaljubljen.

Pisac je na mnoge načine pokušao da udalji Lenku od sebe, jer je verovao da je njihova ljubav neostvariva. Prvi put su se sreli četiri godine ranije, a u Lenkinom dnevniku ostao je sačuvan zapis u kom komentariše provodadžisanje: „Ne znam šta je s njim. Javio se, ali kako! Nudi mi udaju za nekog gospodina iz Amerike, našeg porekla, slavnog pronalazača, mislim da se zove Nikola, prezime mu je čudno. Kako ne razume da ja hoću samo njega! Neću ni lepog, ni mladog, ni visokog… Ovo više ne mogu da izdržim!“

Tesla se nikada nije oženio, ali Laza Kostić jeste. Kada je bio na medenom mesecu sa Julijanom Julčom Palanački iz Sombora, do njega je stigla vest da je Lenka Dunđerski preminula od bolesti 8. novembra 1895. Imala je dvadeset pet godina. Pisac je kasnije otkrio da je pesma Santa Maria della Salute bila inspirisana Lenkom i da ona za njega nikada nije bila „sasvim mrtva“.


landscape-1530108772-pjimage-40 Zvezde koje su gostovale u „Prijateljima“ pre nego što su postale poznate collage Zašto je Bob Dilan tako kul? page-selfi-poznati Selfiji poznatih pre ere pametnih telefona collage Neponovljiva Greta Garbo · · · · ·