pagecovertattoo
U VAZDUHU · flešbek

Postoji zabluda da su tetovaže iz ranijih doba izgledale loše ili su u pitanju bili isključivo mornarski simboli, ali kao i mit da se žene nisu tetovirale ovo se pokazalo neistinitim.

Dubljom analizom zaključeno je da osim vrste mastila i dužine cele operacije tetoviranja, tetovaže 19. veka ni malo ne zaostaju za onima iz naše ere.

Autor tetovaža koje smo izložili uz ovaj tekst je Saterlend Mekdonald, jedan od prvih tattoo umetnika u Velikoj Britaniji viktorijanskog doba.

Kao i mnogi pre njega, on se prvi put upoznao sa tetovažama tokom službe u Britanskoj vojci 1880-ih. Budući da je već bio umetnik, nije mu bilo teško da se lati igle i mastila pa je po izlasku iz vojske počeo profesionalno da se bavi tetoviranjem.

Među inovacijama koje su ga proslavile spada specijalni električni uređaj za tetoviranje koji je patentirao 1894. godine, a smatra se i da je najzaslužniji za ulazak zelene i plave boje u paletu tattoo umetnika.

U našoj galeriji možete videti stare fotografije tetoviranih ljudi koje pokazuju koliko je Saterlend Mekdonald bio ispred svog vremena. Verujemo da ljubitelji tetovaža ne bi imali ništa protiv da neki od njegovih crteža krase i njihovo telo u 2018.

Tetovaže iz viktorijanskog dobaOtvori galeriju
assclyde_cover Istorija Evrope od 400. godine pre nove ere do danas Beogradski konjanik Beogradski konjanik jaše već 135 godina Katarininprviautoportretiz1834.godine 10 dela Katarine Ivanović, prve srpske slikarke pagecover Ovako su zvezde zlatnog doba Holivuda čestitale praznike · · ·