Teži Ravnoteži
PULS GRADA · zdravlje

Balansirana i raznovrsna ishrana znači da bi trebalo da konzumiramo sve vrste namirnica, jer je za pravilno fukcionisanje organizma svakodnevno potrebno uneti preko 40 nutrijenata. Ovu količinu hranljivih materija nemoguće je pronaći u samo jednoj vrsti namirnica, stoga je neohodno da ishrana bude raznovrsna.

To znači da ne postoje „dobre“ i/ili „loše“ namirnice, već samo pravilno kombinovane namirnice.

Preporuke Svetske zdravstvene organizacije kažu da pravilno kombinovan obrok treba da sadrži 55 odsto ugljenih hidrata, 15 odsto proteina i 30 odsto masti, jer je svaka grupa namirnica značajna za naše zdravlje. Proteini su potrebni za izgradnju i obnavljanje tkiva, ugljeni hidrati su glavni izvor energije, a masti su energetske rezerve u ljudskom organizmu koje oblažu vitalne organe neophodne za sintezu hormona i apsorbciju vitamina rastvorljivih u mastima. Kada pripremate obrok, vodite se time da tanjir treba da obiluje najrazličitijim bojama, jer je to siguran znak da je pun vitamina i raznovrsnih hranljivih minerala.

Zdrava ishrana povoljnа je ne samo za liniju, već i smаnjuje rizik od bolesti srcа, rаkа debelog crevа i osteoporoze. Ključ zdravog stila života je, uz redovnu fizičku aktivnost, raznovrsna, pravilna i uravnotežena ishrana.

Kampanja „Teži ravnoteži“, kao podrška Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije, ima za cilj da informiše i edukuje građane o važnosti usvajanja zdravih stilova života, balansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti. Društveno-odgovorne kompanije, članice Udruženja za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, prepoznale su značaj kampanje „Teži ravnoteži“ i pružile podršku u daljem sistemskom rešavanju problema gojaznosti i radu na prevenciji ovog izazova modernog društva.


extra_large-1537546568-cover-image U ovim zemljama je najveća verovatnoća prerane smrti caga4 Mala ruska apoteka: Čaga tips-back-pain-your-desk-hero-image 4 načina da na poslu savladate bolove u leđima clock-650753_1280 Ako se budite u toku noći, to može biti zbog ove hrane · ·